suzbijanje epidemije

Stručnjaci hvale Singapur zbog reakcije na koronavirus, ali ona ima i svoju tamnu stranu

27.02.2020 u 18:04

Bionic
Reading

Dio stručne javnosti ne štedi pohvale Singapuru za odlučan i odličan pristup borbi protiv širenja koronavirusa Covid-19, no mjere kojima je to postignuto odraz su vrlo visoke uloge koju državne vlasti imaju u svakodnevnom životu ovog grada države

Iako iz Kine, epicentra jedne od najozbiljnijih recentnih prijetnji pandemije nove sorte virusa upale pluća, posljednjih dana dolaze blago optimistične informacije o padu broja novozaraženih, ne jenjava rizik od zaraze koronavirusom Covid-19 u ostatku svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO, World Health Organization) u srijedu je u svojem redovnom dnevnom izvještaju objavila da je prvi put od početka širenja virusa broj novozaraženih izvan Kine bio veći od broja novozaraženih u Kini (459:412).

Među njima se nalaze i prvi potvrđeni slučajevi u Hrvatskoj, a broj država u kojima su zabilježene zaraze narastao je na gotovo 40. U metežu između panike i pokušaja racionalnog informiranja, proglašavanja svakojakih zaštitnih mjera i poruka zdravstvenih eksperata, svjetski mediji prenose gotovo bezrezervne pohvale Singapuru, državi koju stručnjaci ističu kao primjer toga kako se treba nositi s prijetnjom epidemije.

Singapur je u obranu od virusa Covid-19 ušao vrlo rano. Već 3. siječnja, tek četiri dana nakon što je kineski ured WHO-a dobio informacije o tada još nepoznatom uzročniku upale pluća u gradu Wuhanu, na najvećem singapurskom aerodromu Changi počelo je mjerenje temperature putnicima koji su stigli iz Wuhana kako bi se pokušali otkriti oni sa simptomima bolesti.

Brza reakcija i strah od moguće epidemije vrlo su razumljivi. Singapur je grad država na otoku površine tek nešto manje od dvostruke veličine našeg otoka Brača, no za razliku od petnaestak tisuća otočana na Braču, u Singapuru živi više od pet i pol milijuna ljudi. Uz to, važno je turističko i poslovno središte. Kroz tamošnji glavni aerodrom godišnje prođe gotovo 70 milijuna ljudi, a samo turista iz Kine dolazi gotovo četiri milijuna.

S vremenom su se mjere opreza proširile i pooštrile na mjerenje temperature svim osobama pristiglim iz Kine, uvođenje karantena za one koji su pristigli iz Kine i pokazivali simptome zaraze, pa mjerenje temperature svim osobama koje dolaze u zemlju itd. Krajem siječnja zabranjen je ulazak u zemlju svim onima koji su dolazili iz kineske pokrajine Hubei, čiji je Wuhan glavni grad, a prije dva dana zabrana je proširena i na dva korejska grada u kojima je zabilježen nagli rast broja zaraženih.

U međuvremenu su uvedene brojne druge mjere borbe protiv širenja zaraze u samom gradu jer je fokus proširen ne samo na moguću zarazu koja bi došla izvan zemlje, već i na lokalni prijenos bolesti. Mjere se zasad pokazuju uspješnima jer je u Singapuru potvrđen tek 91 slučaj zaraze, što je odličan uspjeh uzme li se u obzir to da su tri četvrtine tamošnjeg stanovništva etnički Kinezi koji održavaju čvrste poslovne, ali i obiteljske veze s Kinom.

  • +37
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Singapurski uspjeh dijelom je posljedica nekih povoljnih okolnosti, poput geografije same države, jer je lakše provoditi uspješan nadzor nad manjim teritorijem, no puno više tamošnje društvene situacije. Kako tome svjedoči novinarka američkog tjednika The New Yorker koja živi u Singapuru: 'Gotovo svaki aspekt života ovdje, od rutâ javnog prijevoza do političkog diskursa, pod pažljivom je kontrolom vlasti.'

Prijetnja epidemije stoga je rezultirala 'neprekidnim obavijestima vezanim uz virus: žurnim e-mail porukama, ozbiljnim obavijestima na oglasnim pločama i hitnim porukama iz vlade na WhatsAppu'. Visoka uloga države znači i da će se na ulazu zgrade u kojoj stanujete samo pojaviti državni službenik s elektroničkim termometrom i 'velikom bocom dezinficijensa' za ruke te će mjeriti temperaturu stanarima. Škole roditeljima šalju listiće na kojima moraju svakog dana s djetetom poslati očitanje temperature od tog jutra.

  • +7
Dok se koronavirus širio u Kini, u Singapuru su ga uspješno obuzdali Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Jednako tako, ako se kod nekog utvrdi zaraza, singapurske vlasti šalju službenike kojima je zadatak identificirati i locirati sve osobe s kojima je zaraženi bio u kontaktu. Na raspolaganju su i policijski službenici, kao i mreža nadzornih kamera te je zahvaljujući tome u karantenu dosad smješteno više od 2500 ljudi. Tijekom priprema za potencijalno širenje virusa u siječnju vlasti su dio tamošnjih odmarališta i studentskih hostela pretvorile u karantene.

Čak niti takva visoka organizacija nije spriječila napade panike u kojima su građani Singapura opustošili lokalne trgovine, posebno kad se radi o zaštitnim maskicama za lice i sredstvima za dezinficiranje, ali i zalihama hrane. Panična kupovina uslijedila je nakon što se proširio strah da bi revna vlada mogla zatvoriti škole i većini stanovnika narediti da ostanu kod kuće.

Nakon poruka iz državnog vrha panika je ublažena, no i dalje ne nedostaje kritičara. Država je u međuvremenu podijelila četiri zaštitne maske po kućanstvu i objavila da na zalihama ima preko pet milijuna tih masaka, za što, s obzirom na broj stanovnika, mnogi sumnjaju da može biti dovoljno kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa. Kritičari ističu da Singapur nema vlastitu proizvodnju maski pa ih je primoran uvoziti u trenutku kad za njima potražnja naglo raste.

Država je odlučila i da će podmiriti sve zdravstvene troškove potencijalno i stvarno zaraženih kako bi spriječila da se ljudi koji imaju blage simptome ne jave liječnicima u strahu od skupih zdravstvenih usluga. Dosadašnji uspjeh u sprečavanju daljnjeg širenja zaraze virusom Covid-19 u Singapuru, koji se navodi kao primjer, podjednako je posljedica povjerenja, ali i straha od tamošnjih vlasti. Jednako tako, bilo kakav propust i moguće daljnje širenje bolesti u državi u kojoj je gotovo sve pod nadzorom vlasti bit će njihova krivica te uzrok pada povjerenja u vlast. Kvaka-22 za Covid-19.