PROBLEMI S LIKVIDNOŠĆU

Šest stotina radnika Đure Đakovića u štrajku: 'Ili neka nam pomognu ili neka završe priču da idemo tražiti posla i kruha'

24.10.2019 u 09:57

Bionic
Reading

Zbog neisplate plaće za rujan više od 600 radnika Đure Đakovića iz Slavonskog Broda započelo je štrajk koji će trajati sve do isplate plaće ili dok ne dobiju čvrste garancije da će se ona isplatiti. Sindikat metalaca o svemu je obavijestio premijera i Vladu, od kojih očekuju pomoć i financijsku potporu

'U četvrtak od sedam sati u štajku je ukupno oko 600 radnika Specijalnih vozila, Industrijskih rješenja i Grupe ĐĐ. Nakon pet dana mirenja idemo u štrajk i bit ćemo u štrajku dok ne dobijemo plaću koja sada kasni tjedan dana. Bili smo i u Ministarstvu gospodarstva i jasno poručili - ili neka nam pomognu i nađu banku jer imamo posla ili neka što prije odluče i završe priču da možemo ići tražiti posla i kruha. Nećemo dozvoliti dubiozu i da se bilo kakva politička pitanja prebijaju preko leđa radnika i branitelja. Sam ministar Horvat rekao nam je da Đuro Đaković ima perspektivu i da je Vladi u interesu da se pronađe rješenje.

Dobili smo obećanje da će sve biti riješeno, ali nismo dobili datume i termine kada će biti riješeno. Banka nam je odbila financiranje prije šest mjeseci, problem nije od jučer. Znači, ništa se nije poduzelo i u situaciji smo u kojoj jesmo. Novac smo potrošili, dobavljače zadužili i svi smo znali da ulazimo u rizik opremanja vagona. Masa je proizvoda tu, ali nedostaje novca za završetak poslova, nedostaje investiranje', kazao je Ivan Barić, v.d. sindikalnog povjerenika Specijalnih vozila i predstavnik branitelja u sindikatu Specijalnih vozila za eBrod.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Grupa, kao i dva od četiri njegova povezana društva, nisu uspjela isplatiti plaću radnicima za rujan 2019. godine i to zbog nedostatka financijskih sredstava na računima poslodavaca, kaže se u obavijesti.

Dodaje se kako su u tim društvima u tijeku postupci zakonom i kolektivnim ugovorom predviđeni za takve situacije.

  • +6
Štrajk u Đuri Đakoviću Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Ni jedno od društava koja nisu isplatila plaću nema blokiran račun te poslodavci intenzivno poduzimaju niz aktivnosti kako bi u što skorijem roku ispunili obvezu isplate plaće, ističe se.

Problem s likvidnošću, uslijed kojeg je došlo do nemogućnosti isplate plaća, uzrokovan je nedostatkom adekvatnog financiranja proizvodnje. Grupacija navedeni problem pokušava riješiti intenzivnim pregovorima s potencijalnim kreditorima kao i planom daljnjeg restrukturiranja, kažu u Đuro Đaković grupi.