UPOZORENJE UPRAVE

Štrajk poništava sva nastojanja da Monter preživi

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 25.05.2012 15:53
  • Objavljeno 25.05.2012 u 13:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uprava splitske tvrtke Monter, čiji su radnici zbog neisplaćenih plaća u štrajku više od mjesec dana, upozorava da je dugotrajna obustava rezultirala gubitkom poslova i još manjom mogućnosti naplate realnih potraživanja koja iznose 40 milijuna kuna

U priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik Uprave Ante Katura navodi se da je glavni razlog nagomilanog duga zaposlenicima to što s početkom krize nije otpušteno 50 posto radnika, a preostalima nisu smanjene plaće primjereno tekućim prihodima.

'Plaće i ostali isplaćeni troškovi radnicima nisu se mogli isplaćivati iz tekućeg poslovanja. Naime, iz tekućeg priliva po objektima smo plaćali materijal i opremu te vraćali dug dobavljačima, koji su nam najčešće bili naručitelji, kako bismo im vratili-odradili dio starog duga, a sve da tvrtku ne odvedemo u stečaj. Za isplatu plaća i ostalih troškova sredstva je osiguravao Bruno Orešar jer nam nije ostao nitko drugi kome bismo se mogli obratiti za pomoć kako kod podmirenja tih troškova, tako i kod restrukturiranja. Monter projekt je iz vlastitih sredstava u zadnje tri i pol godine osigurao maksimalno pet plaća, a ostalo su bile pozajmice. To je poznato bivšem sindikalnom vodstvu, a i većini zaposlenika', navodi se u priopćenju.

Za teško stanje u tvrtki Uprava optužuje novo sindikalno vodstvo koje je odbacilo plan restrukturiranja koji je, između ostaloga, predviđao smanjenje broja zaposlenih. Uprava ističe da je zbog takvog pristupa novog sindikalnog povjerenstva tvrtka izgubila planirane poslove na POS-vim stanovima u Makarskoj, tri Inine benzinske postaje i na novom trgovačkom centru u Rijeci.

'Odlazak u štrajk i medijski istupi sindikalne povjerenice su poništili sva nastojanja da tvrtka preživi i da održimo maksimalan boj zaposlenih i nastavimo djelatnost', ističe Katura te zaključuje da je nakon mjesec dana štrajka situacija dovedena do apsurda.

'Sindikat pokreće raznorazne kaznene postupke, kopira druge sindikalne vođe, prijeti kolegama, a društvo će bez novih poslova najvjerojatnije završiti u stečaju', upozorava predsjednik Uprave, pozivajući da se sve vrati u razumne odnose.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi