TRŽIŠTE KAPITALA

Strah od dolaska drugog vala epidemije pritisnuo burzu

Bionic
Reading

Raspoloženje na hrvatskom tržištu kapitala se u četvrtak osjetno pogoršalo, čemu je najvjerojatnije kumovao porast broja osoba zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Indeks CROBEX je u četvrtak imao svoju najlošiju izvedbu u zadnjih mjesec i pol. Vrijednost mu je pala za 1,14 posto na 1.636,88 bodova, svoju najnižu zaključnu vrijednost u dosadašnjem tijeku lipnja

Indeks blue chip dionica CROBEX10 je izgubio 1,12 posto, a među sektorskim indeksima je najveći gubitak pretrpio CROBEXindustrija, čija se vrijednost smanjila za više od dva posto.

Razlog takvim kretanjima je vjerojatno nervoza zbog mogućeg drugog vala epidemije koronavirusa, a koja se uvukla na tržite nakon što je i u Hrvatskoj porastao broj novih slučajeva zaraze. O pojačanoj burzovnoj aktivnosti svjedoči i rast ostvarenog dioničkog prometa, koji je iznosio gotovo 11 milijuna kuna, najviše u zadnja tri tjedna.

Najveći promet od oko 2,5 milijuna kuna su ostvarile dionice Valamar Riviere, koje su uknjižile gubitak od 4,03 posto na 26,20 kuna te se tako svrstale među najznačajnije gubitnike dana.

S druge strane, dionice Instituta IGH su s prometom od 1,55 milijuna kuna bile drugo najlikvidnije izdanje, a ponijele su i titulu dobitnika dana nakon što im je cijena uzletjela gotovo 14 posto na 102,00 kuna, najvišu razinu od početka ožujka.

Vrlo aktivne su bile dionice još jednog hotelijera, Arena Hospitality Group, koje su na prometu od 1,2 milijuna kuna izgubile 2,26 posto na 260,00 kuna. I među ostalim likvidnijim izdanjima su prevladala negativna kretanja, pri čemu se izdvajaju dionice Đuro Đaković Grupe, Atlantske plovidbe i Ericsson Nikole Tesle s gubicima od četiri posto i više, dok su AD Plastik, Dalekovod i Končar D&ST zabilježili gubitke od oko tri posto.

Dobitnik dana: Institut IGH +13,97% 102,00

Gubitnik dana: Varteks -5,56% 11,90

CROBEX: -1,14% 1.636,88

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.