BOJE SE RECESIJE

Stopirana gradnja europskih šoping centara

16.04.2009 u 20:12

Bionic
Reading

Projekti gradnje do sedam milijuna četvornih metara planiranih šoping centara u Europi obustavljeni su ili otkazani zbog zamrzavanja tržišta kredita a ta bi brojka mogla biti i veća ako se pad gospodarskih aktivnosti ubrza, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

U izvješću konzultantske tvrtke za nekretnine Cushman & Wakefield navodi se da će u iduće dvije godine broj četvornih metara šoping centara u Europi rasti najsporije od 2005., s tim da se ove godine očekuje novih 10 milijuna a iduće godine sedam milijuna četvornih metara, što je 40 posto manje od prognoze te tvrtke iz srpnja 2008.

'"Glavni su razlog pada na tržištu građevinskih projekata teškoće u osiguravanju financija a situaciju dodatno pogoršava oprez trgovaca kada je u pitanju širenje', kazao je Boris van Haare Heijmeijer, Cushmanov partner zadužen za europski maloprodajni sektor.

Cushman je kazao da će se novi kvadrati šoping centara graditi u iduće dvije godine uglavnom u europskim zemljama s tržištima u nastajanju, pa se tako u Turskoj planira dva milijuna četvornih metara a Rusiji 1,25 milijuna četvornih metara šoping centara. Međutim, tvrtka očekuje da će neki projekti biti otkazani s obzirom na pogoršanje gospodarskih prognoza.

Usporavanje rasta uslijedilo je nakon rekordne godine za otvaranje trgovačkih centara u Europi u 2008., kada je izgrađeno više od deet milijuna četvornih metara maloprodajnog prostora, pri čemu najviše u Rusiji, Turskoj i Velikoj Britaniji, navodi se u izvješću.