kriza sve teža

Što se to događa sa zračnim prometom i zašto je Lufthansa otkazala čak 55 letova za Hrvatsku? 'To je samo vrh ledenog brijega, a bojim se da će biti sve gore'

29.06.2022 u 17:47

Bionic
Reading

Avioprijevoznici iz Lufthansa grupacije otkazali su čak 55 srpanjskih letova za Hrvatsku. Odrazit će se to ponajviše na promet naših zračnih luka, ali i na turističke brojke jer je riječ o letovima koji su uglavnom već bili bukirani prema Zagrebu i gradovima na Jadranu

Lufthansa je u utorak poslala priopćenje kako njezine tri tvrtke otkazuju 55 letova prema hrvatskim zračnim lukama: Zagrebu, Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku.

Najviše je letova otkazao Eurowings i to iz Kölna za Rijeku (4 od 13), Zadar (4 od 13) i Zagreb (12 od 26) te Dubrovnik za koji je linija potpuno suspendirana, a posljednji let je obavljen još 12. lipnja.

Iz Düsseldorfa su otkazani letovi za Rijeku (3 od 14) i Zagreb (4 od 13), a iz Stuttgarta za Pulu (1 od 7), Rijeku (3 od 9), Split (3 od 41) i Zagreb (9 od 23).

Lufthansa je smanjila broj letova prema Zagrebu tako da će prometovati 6 umjesto 7 puta tjedno, odnosno 28 povratnih letova u srpnju. Austrian Airlines je otkazao devet letova za Zagreb.

Odluka Lufthansa grupacije odjek je velike krize koja trese cjelokupnu europsku zračnu industriju. Pandemijske godine teško su pogodile aviokompanije i zračne luke. Izgubljen je veliki broj radnika zbog čega su sad, primjerice, njemačke zračne luke u kaosu jer nema tko kontrolirati putnike i prtljagu ili istovarivati torbe.

  • +18
Zračna luka Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Isto tako u avionima nedostaje letačkog i kabinskog osoblja, a manjak ljudi imaju i kontrole zračnog prometa.

'Desio se veliki poremećaj u kompletnom lancu. A bit će sve gore jer nas tek čekaju ljetni mjeseci kad je broj putnika najveći. Odrazit će se to i na ostale industrije. Gosti su uplatili hotel, rent-a-car ili su kupili ulaznicu za neki festival, a ne može ostvariti pravo na to, jer fizički ne može doći. To su veliki problemi za goste, ali i davatelje usluga', rekao je za tportal Borisa Žgomba, predsjednika Uprave Unilinea i člana predsjedništva Europskog udruženja putničkih agencija (ECTAA).

Procjena je ECTAA da čak svaki četvrti putnik uopće ne dođe na destinaciju, a svaki treći ima ozbiljna kašnjenja.

'Odluka Lufthanse o otkazivanju letova je samo vrh ledenog brijega. Radi se o velikoj i ozbiljnoj kompaniji koja je na vrijeme i to putem medija obavijestila svoje putnike. Ali imate veliki broj niskotarifnih tvrtki koje to rade u tišini, a putnike obavijest dva – tri dana prije leta', upozorio je Žgomba.

Ipak on smatra kako problemi europske zračne industrije neće puno naštetiti hrvatskom turizmu jer smo mi prije svega auto destinacija.

'Otkazivanje letova sigurno će osjetiti Dubrovnik i najjužniji krajevi, ali kad gledamo ukupnu sliku to ne bi smjelo uzdrmati naš turizam. Osim toga, aviokompanije pokušavaju zaštiti putnike koji lete prema destinacijama za odmor. Tako se više otkazuju kratki letovi unutar europskih zemalja nego duži letovi', izjavio je Žgomba.