GEOSTRATEGIJA ISPRED TRGOVINE

Što je 'NATO faktor' i zašto je važan ulagačima?

03.09.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Koliko je NATO utjecao na ostanak Grčke u eurozoni, odnosno špekulacije o ruskom interesu u mogućem izlasku, pokazao je valutni par - euro i dolar - koji se čvrsto držao cijelo ljeto, bez obzira na sve vijesti i procjene događaja u naslovima medija. Radi se o samo jednom primjeru toga kako ulagači u srednju i istočnu Europu ne smiju zaboraviti na 'NATO faktor' s obzirom da taj savez u regiji ima 'šahovsku ploču' još od raspada SSSR-a, napominju u Saxo banci u analizi za ulagače u spomenutu regiju, objavljenoj u četvrtak

Od Ukrajine do Makedonije i od Poljske do Baltika, vojno udruženje iz razdoblja Hladnog rata baca sjenu na lokalne politike, pri čemu politika prevladava nad interesima trgovine, smatra Michael S. McKenna, konzultant u danskoj investicijskoj banci.

'U trenutku invazije NATO-a na Srbiju 1999. njegovi čelnici istaknuli su da NATO želi osigurati stabilnost istočne Europe, spriječiti etničko čišćenje i učvrstiti svoj kredibilitet kao glavne ciljeve. Iste smjernice nastavljaju se sve do sada, pa su primjerice prva i treća točka pozadina svih izvještaja u SAD-u i zapadnim medijima o događajima u Ukrajini', smatra McKenna i pojašnjava da, bez obzira na ideologiju i nacionalnost i u skladu s time kojoj strani teži pojedinac, ulagači trebaju pratiti komparativnu snagu poruka koje prenosi NATO i njegov protivnik, odnosno SAD i Rusija, te koje će politike i ekonomske promjene donijeti pobjede ili porazi svake od tih dviju strana.

Ukrajina je trenutno bojno polje od najveće važnosti u odnosima Amerike i Rusije, ali nije jedino. NATO tako pozorno prati prosvjede u Makedoniji, a ni države koje imaju čvrste veze u njemu nisu imune barem na vojne vježbe. Najnoviji medijski izvještaji ukazuju, primjerice, na to da je NATO aktivirao zapovjedne jedinice u Litvi, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj kako bi poboljšao obranu od, kako je to prenio litvanski ministar obrane, regionalnih tenzija zbog ruskih poteza u Ukrajini.

Primjera je puno više, a neprestan niz suprotnih izvještaja, pri čemu to nisu samo osobna mišljenja komentatora, u medijima u Rusiji i članicama NATO-a potvrđuje ulagačima da je 'NATO faktor' najvažniji makročimbenik u srednjoj i istočnoj Europi, zaključuje McKenna.

'Obje strane imaju svoju propagandu, što ne znači da jedna ili čak nijedna nije istinita, no u usmjeravanju novca najvažniji je faktor to koja će od njih prevagnuti. U slučaju Grčke pokazalo se da su euro i dolar ostali nepromijenjeni, bez obzira na oštra mišljenja kolumnista i špekulacije koje su vladale medijima. Ukrajina je pak puno nemirnije verbalno bojno polje dok je Rusija i dalje prisutna na Krimskom poluotoku, a NATO-ve članice preslaguju projektile i vojne zrakoplove', kaže McKenna i zaključuje da diljem regije postoje različiti primjeri raspona dosega 'NATO faktora', od onog da zapravo nema utjecaja, kao što je bilo u Grčkoj, ili sasvim suprotne situacije u Ukrajini, pa investitori koje zanima ulaganje u regiju trebaju odrediti u kojem su dijelu spektra njihovi interesi.