NOVI POČETAK

Što će se dogoditi ako Todorić aktivira lex Agrokor?

07.04.2017 u 12:15

Bionic
Reading

Nakon brojnih blokada Agrokorovih kompanija, nervoza među dobavljačima dovela je i do prvog zahtjeva za pokretanjem stečajnog postupka nad Konzumom. Hoće li u slučaju sve izglednijeg aktiviranja 'lex Agrokora' Konzum i druge Agrokorove kompanije biti zaštićene od pokretanja stečaja?

Izglasavanjem 'lex Agrokora' nazire se početak raspleta krize Todorićeva koncerna koja potresa cijelo gospodarstvo. Pokušaji da se kriza razriješi potpisivanjem standstill aranžmana nisu uspjeli zbog nepovjerenja među sudionicama što je kulminiralo blokadama i pokretanjem stečajnog postupka nad Konzumom.

Pokazalo se da i banke i vjerovnici vjeruju da će se pod okriljem 'lex Agrokora' lakše dogovoriti. Za razliku od labavog standstill aranžmana, Zakon o postupku izvanredne uprave nudi kakvu-takvu zaštitu od rizika koji muče sve sudionike.

Aktiviranje 'lex Agrokora' podrazumijeva zaštitu Agrokora od vjerovnika što znači da za vrijeme postupka izvanredne uprave nije dopušteno pokretanje predstečajnog odnosno stečajnog postupka.

Također, nije dopušteno pokretanje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja niti postupaka izvansudske naplate protiv dužnika i njegovih ovisnih i povezanih društava.

To znači da se na dan aktiviranja 'lex Agrokora' automatski povlače sve blokade budući da se sva potraživanja, uključujući i ona nedospjela, zamrzavaju. Istovremeno, prijedlozi za pokretanje stečajnih postupaka stavljaju se izvan snage.

Drugi element 'lex Agrokora' ključan za kratkoročnu stabilizaciju poslovanja Agrokora zakonska je odredba o zaštiti novih vjerovnika. Ona kreditorima osigurava prioritet naplate ako nagodba ne uspije i Agrokor završi u stečaju.

Zahvaljujući toj odredbi, ključni bankari spremni su odobriti financijsku injekciju za nastavak poslovanja Konzuma.