NAPOKON OLAKŠANJE

Što će se događati s Dalekovodom nakon odluke Ustavnog suda?

27.08.2013 u 14:03

Bionic
Reading

Ustavni sud odgovorio je na ustavnu tužbu Dalekovoda i ukinuo rješenje o zastajanju s predstečajnim postupkom te naložio bezodložni nastavak postupka. Drugim riječima, trgovački sudac Mislav Kolakušić više nema pravo odgađati proces dogovora između vjerovnika i Dalekovoda

U Dalekovodu su zadovoljni ovim razvojem događaja: 'To znači da smo korak bliže okončanju predstečajnog postupka, čime tvrtka započinje novi proces uspješnijeg poslovanja', poručili su kratko iz Dalekovoda, gdje nisu htjeli reagirati konkretnije prije nego im se i službeno potvrdi odluka Ustavnog suda.

Nastavak predstečajne nagodbe za tu tvrtku znači opstanak, a za ministra financija Slavka Linića konačnu točku na 'i' u borbi protiv nelikvidnosti i pokušaju restrukturiranja sustava.

Propitivanjem ustavnosti postupka predstečajne nagodbe pod upitnik je došla sudbina više od 4.900 tvrtki i njihovih 40.000 radnika koji su prijavili gotovo 44 milijarde kuna obveza. Ustavni sud, nakon današnje odluke po tužbi, još mora odlučiti o zahtjevu suca Kolakušića za ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi. No do tada je barem omogućen nastavak predstečajnog postupka za Dalekovod. Podsjetimo, postupak u slučaju Dalekovoda blokirao je sudac Kolakušić jer je usred predstečaja odlučio preispitati ustavnost Linićevog zakona.

U tvrtki se nadaju da će Trgovački sud ubrzo potvrditi dogovor koji je postiglo više od 75 posto vjerovnika Dalekovoda u nagodbi 'teškoj' 1,57 milijardi kuna
. Dalekovodu bi po tom dogovoru banke otpisale kamate na kredite, od 30 do 40 posto glavnice pretvorile u kapital, a ostatak dugova reprogramirale u dugoročne kredite. Slično je ponuđeno i državi, koja potražuje nešto manje od 20 milijuna kuna, i dobavljačima, koji imaju dug veći od pola milijuna kuna. Zaključenjem procesa tvrtki bi bilo lakše i nastaviti inozemne poslove. U Norveškoj radi na dva ugovora teška oko 100 milijuna eura, a izlaskom iz predstečajnog procesa na tom joj se tržištu otvara mogućnost sudjelovanja na natječajima vrijednima milijarde eura. Najveći vjerovnik tvrtke je Zagrebačka banka, koja potražuje gotovo pola milijarde kuna, a tu je i Unicredit bank Austria sa 247,5 milijuna kuna potraživanja. Konačno restrukturiranje Dalekovoda trebalo bi završiti dokapitalizacijom od 150 milijuna kuna u kojima će vjerojatno sudjelovati fondovi gospodarske suradnje, odnosno država, a da interes i dalje postoji, potvrdio je i resorni ministar Gordan Maras istaknuvši da bi volio dokapitalizirati Dalekovod.