TPORTALOV VODIČ

Stižu nova pravila za dječji doplatak: Popisali smo što sve trebate znati

07.02.2024 u 05:55

Bionic
Reading

Početkom ožujka na snagu stupaju zakonske izmjene kojima se povećava dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu. Nova pravila donose značajno proširenje kruga korisnika i povećanje dječjeg doplatka

Od 1. ožujka dohodovni cenzus povećava se sa sadašnjih 309,01 na 618,02 eura (sa 70 na 140 posto proračunske osnovice), što znači da će ubuduće pravo na doplatak imati sve obitelji s dohotkom do 618,02 eura po članu.

Prema procjenama Vlade, uvođenjem višeg cenzusa pravo na dječji doplatak obuhvatit će oko dvije trećine djece. Riječ je o oko 511 tisuća djece, gotovo dvostruko više nego sada.

Uvodi se pet cenzusnih grupa, najveći doplatak 61,80 eura

Iznosi doplatka po cenzusnim grupama penju se sa sadašnjih 26,49 do 39,73 eura na 30,90 do 61,80 eura. S ciljem pravednije distribucije, uvedena su dva nova razreda, pa će se doplatak ubuduće određivati prema pet cenzusnih grupa.

Najveći iznos doplatka od 61,80 eura po djetetu pripast će obiteljima s prihodima nižim od 88,29 eura po članu. Korisnici koji ulaze u prvu cenzusnu grupu primat će 22 eura više po djetetu nego dosad.

Najmanji iznos dohotka od 30,90 eura po djetetu dobivat će obitelji s dohotkom između 441,45 i 618,02 eura po članu. Riječ je o obiteljima koje dosad nisu imale pravo na doplatak zbog niskog cenzusa.

Za četveročlanu obitelj u prosjeku 95 eura

Prema dosadašnjim odredbama, mjesečni prihodi obitelji s dvoje djece nisu smjeli biti viši od 1236 eura mjesečno (309 eura puta broj članova obitelji). Zbog tako niskog cenzusa pravo na dječji doplatak imale su samo one obitelji u kojima je jedan roditelj nezaposlen ili su oba na minimalcu.

Po novome se ta granica pomiče na 2472 eura, što već uključuje sve obitelji u kojima dva člana zarađuju dohodak u visini dvije prosječne hrvatske plaće.

Četveročlana obitelj koja ima pravo na dječji doplatak po novome će dobivati između 61,80 i 126,60 eura, ovisno o cenzusnoj grupi kojoj pripada. U Vladi su izračunali da će prosjek biti oko 95 eura.

  • +5
Djeca Izvor: Profimedia / Autor: CLEO Photo / Alamy / Profimedia

Podnošenje zahtjeva

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pozvao je sve koji nisu bili korisnici doplatka za djecu za prethodnu godinu, a koji ispunjavaju navedeni propisani uvjet dohodovnog cenzusa, da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak.

Korisnici se mogu prijaviti digitalno, kroz uslugu u aplikaciji e-Građani, osobno u ispostavama HZMO-a ili predajom prijave putem pošte.

Zahtjeve trebaju podnijeti do 29. veljače 2024., ali i ako ga podnesu u roku od 120 dana od 1. ožujka 2024., odnosno do kraja lipnja, pravo na doplatak bit će im priznato.

Ako su podnositelji zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu i članovi njihovog kućanstva ostvarili dohodak ili mirovinu iz inozemstva, uz zahtjev treba priložiti kopiju ugovora o radu u inozemstvu i dokaze o visini navedenih primanja u neto iznosu.