DEMOGRAFSKE MJERE

Provjerili smo koji gradovi i općine isplaćuju najveće potpore za rođenje djeteta

06.02.2024 u 05:58

Bionic
Reading

Jedna od mjera za demokratsku revitalizaciju Hrvatske su novčane potpore za novorođenčad. Naknade se iz godine u godinu povećavaju, a ovih dana to su najavili Zagreb i Rijeka. Provjerili smo koji gradovi i općine izdvajaju najveće iznose potpore za rođenje djeteta

Sve više lokalne samouprave obiteljima koje žive na njihovom području isplaćuju novčane potpore za novorođenu djecu. Neke lokalne jedinice ove naknade isplaćuju jednokratno, a one koje izdašnije nagrađuju roditelje obično ih isplaćuju višekratno, u ravnomjernim obrocima u dužem razdoblju.

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za 2023. godinu, gotovo svi gradovi i općine roditeljima isplaćuju određeni iznos kao pomoć prilikom rođenja djeteta. Kada je riječ o županijama, još uvijek većina ne isplaćuje potporu. Od 21 županije, to čini samo njih devet.

Zagreb i Rijeka dižu potpore

Iznosi potpora kontinuirano se povećavaju. Tako su u 2023. potpore u prosjeku porasle za desetak posto u odnosu na godinu ranije. Trend njihova rasta nastavlja se i ove godine, a prema dostupnim informacijama, zasad su odluke o povećanju donijeli Zagreb i Rijeka.

U Zagrebu se potpora povećava s 331,81 na 600 eura. Rijeka je nakon udvostručenja naknada 2022. u ovoj godini ponovno podigla iznos, i to za prvo dijete s 400 na 450 eura, za drugo dijete s 530 na 600 eura te za treće i svako sljedeće dijete sa 800 na 900 eura.

U većini gradova potpore rastu većim brojem djece. Za rođenje prvog djeteta gradovi izdvajaju u prosjeku 430 eura, za drugo dijete 589 eura, za treće 1098 eura, a za četvrto dijete to se penje na 1249 eura.

Država isplaćuje 309 eura

Uz potporu koju daju gradovi i općine, roditelji imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu za pomoć pri opremanju novorođenog djeteta od 309,01 eura, koju isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Pravo na nju imaju sve zdravstveno osigurane osobe.

Za prvo dijete najviše daju Otočac i Općina Sali

Po visini potpora izdvajaju se dvije otočne općine. Općina Sali na Dugom otoku za svako novorođeno dijete isplaćuje gotovo 8000 eura, a u Općini Vir naknade za četvrto i peto dijete dosižu astronomske iznose.

Među gradovima je rekorder po novčanim potporama za rođenje prvog djeteta Otočac s 1990 eura, slijede Opatija (1350 eura), Novi Vinodolski (1330 eura), Imotski, Sinj i Vrlika (1327 eura).

Vir najviše daje za četvrto i peto dijete

Prilikom rođenja drugog djeteta najizdašniji je Imotski s 2654 eura, druga je Opatija s 2000 eura, slijede Sinj i Vrlika (1990 eura) te Mali Lošinj i Novalja (1400 eura). Uz Općinu Sali, izuzetno visoke potpore za drugo dijete daju općine Pašman i Vir (3185 eura) te Čeminac i Stara Gradiška (2654 eura).

Za rođenje trećeg djeteta najviše, po 9290 eura, daju Stari Grad na otoku Hvaru i Općina Lovreć u Imotskoj krajini, dok u potporama za mnogobrojne obitelji prednjači Općina Vir isplaćujući 12.471 euro za četvrto i čak 25.482 eura za peto dijete.

U visinama potpore prevladavaju imućnije jedinice lokalne samouprave iz primorskih županija, a osobito nakon trećeg djeteta među prvih deset s najvišim iznosima nalaze se one s otoka, obale ili iz priobalja.