EPH SVEUČILIŠTE U NASTAJANJU

Stipe Orešković imenovan privremenim rektorom

31.05.2010 u 07:32

Bionic
Reading

Iako je direktor EPH Stjepan Orešković imenovan privremenim rektorom Medijskog sveučilišta u Splitu, početak rada privatne visokoobrazovane institucije u vlasništvu ove medijske kuće zbog krize se odgađa za početak sljedeće godine

Nakon što je prije nekoliko dana u Narodnim novinama objavljeno da je Medijsko sveučilište upisano na Trgovačkom sudu u Splitu, a direktor EPH Stjepan Orešković imenovan privremenim rektorom, zanimalo nas je hoće li ova privatna škola na jesen upisati prve studente?

'Zbog recentnog recesijskog okvira, kako u našoj industriji tako i onog šireg, cijeli je projekt odgođen za početak 2011. godine. Naravno da smo i dalje veoma pozitivni prema projektu i potrebi vrhunskog obrazovanja za medijske stručnjake, štoviše, navedeno nam se upravo u trenucima aktualne krize postavlja kao imperativ za daljnji razvoj cjelokupne struke na ovim prostorima', izjavio je za tportal Sven Semenčić, direktor korporativnih i marketinških komunikacija EPH. O detaljima projekta Semenčić je spreman govoriti tek u rujnu 'kada ćemo dovršiti posao nove organizacije, prvenstveno našeg core businessa'.

Čitav je projekt ambiciozno zamišljen kao moderno privatno sveučilište, utemeljeno na iskustvu vodećih svjetskih medijskih kuća i suradnji sa stranim sveučilištima te s timom međunarodnih i domaćih stručnjaka koji bi trebali educirati buduće medijske profesionalce.

Nastava je bila planirana za zimski semestar 2010. godine, a EPH-ova škola trebala bi nuditi pet studijskih smjerova: novinarstvo, medijski dizajn, odnosi s javnošću, poslovna ekonomija i menadžment u medijima. Svaki od studija pohađalo bi najviše trideset studenata, a nastava će se održavati na engleskom jeziku. Za sada nije pojašnjeno hoće li novinari ipak učiti i razvijati i hrvatski jezik.

Projekt Medijskog sveučilišta svečano je predstavljen u srpnju prošle godine, kada je u splitskom HNK Dragan Primorac, tada već ministar u ostavci, uručio suvlasniku EPH Ninoslavu Paviću dopusnicu – dozvolu za poslovanje privatne visokoobrazovane institucije.

Prilikom dobivanja dozvole za rad, Pavić se požalio da su se za taj dokument, koji dodjeljuje Ministarstvo znanosti, teško borili čak četiri godine. EPH-ov konkurentski tjednik Nacional pisao je da se dobivanju dopusnice protivio dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić, koji je trebao dati suglasnost, a isti je tjednik s time dovodio u vezu i cijelu seriju kritičkih testova o korupciji na Ekonomskom fakultetu koji su objavljivani u izdanjima EPH.

Zanimljivo je također da je sjedište Medijskog sveučilišta u Splitu registrirano u ulici Hrvatske mornarice 4, na istoj adresi gdje je bila redakcija Slobodne Dalmacije prije nego ju je novi vlasnik, EPH, preselio u zaleđe Splita u Dugopolje.