odlazak mirovinaca

Štimac, Vlaić i Grbavac dali ostavke u Nadzornom odboru Podravke

07.05.2019 u 14:19

Bionic
Reading

Podravka je u utorak izvijestila da je ostavku na mjesto predsjednik Nadzornog odbora (NO) dao Dubravko Štimac, čelnik mirovinskog fonda PBZ Croatia osiguranja. Kako se navodi u objavi Podravke na Zagrebačkoj burzi, Podravka je danas primila ostavku predsjednika NO Dubravka Štimca, koja stupa na snagu 30. lipnja 2019. godine.

Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranje, društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, imenovan je predsjednikom NO Podravke u veljači 2012. godine.

Iz Podravke su ranije jutros izvijestili da su dva člana NO iz reda mirovinskih fondova dala ostavke - Damir Grbavac i Petar Vlaić.

Damir Grbavac dao je ostavku s učinkom od zaključenja prve redovne glavne skupštine koja će biti sazvana u 2019., Petar Vlaić je dao ostavku koja stupa na snagu 30. lipnja.

Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavog mirovinskog fonda, izabran je za člana NO Podravke u rujnu 2010., a Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, izabran je u veljači 2017. godine.

Inače, Štimac, Grbavac i Vlaić morali su napustiti Podravkin NO na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, prema kojima članovi mirovinskih fondova više ne mogu biti u nadzornim odborima trgovačkih društava u koja ulažu.

Tim je zakonskim izmjenama regulirano da mirovinski fondovi za člana nadzornog odbora tvrtke u koje je taj fond uložio moraju predložiti nezavisnog člana koji ima odgovarajuće stručne i druge kvalifikacije, a njega bi, na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav, imenovala Vlada. 

Izmjenama je utvrđen i rok od šest mjeseci od njihova stupanja na snagu u kojem se trebaju održati glavne skupštine tvrtki, a kako bi se postojeći članovi nadzornog odbora iz redova "mirovinaca" zamijenili novim članovima.