CENTRAL EUROPEAN CLEAN ENERGY FUND

Štern osniva fond za ulaganje u obnovljive izvore

06.09.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Početkom sljedeće godine s ulaganjima u projekte u Hrvatskoj krenut će Central European Clean Energy Fund, fokusiran na obnovljive izvore energije. Fond čije je osnivanje u tijeku pokreću tri hrvatska partnera - Boris Petar Kaiser, Davor Štern i Janko Gogolja

Osnivači planiraju na međunarodnom tržištu prikupiti 100 milijuna eura kapitala, doznaje Banka magazin. Dio ulagača, kaže Kaiser, već imaju, a s nekima još pregovaraju. Fond će registrirati u Velikoj Britaniji, na Jerseyu, dok će u Hrvatskoj osnovati kompaniju za menadžment u vlasništvu fonda koja će voditi projekte i njihovo financiranje.

'Planiramo ulagati ne samo u Hrvatskoj nego i u okolnim zemljama. U pipelinu imamo nekoliko projekata u Hrvatskoj, BiH i u Albaniji na kojima već surađujemo s developerima. Riječ je o svim vrstama obnovljivih izvora - hidroelektranama, vjetroelektranama, solarnim elektranama i kogeneracijskim sustavima. Iako smo ponajprije zainteresirani za greenfield projekte za koje je gotova projektna dokumentacija i izdaje se građevinska dozvola, a developerima treba samo još financijska podrška, to ne znači da nećemo sudjelovati i u onim projektima koji su već u fazi izgradnje', kazao je Kaiser.

Kaiser ima dugogodišnje iskustvo rada u energetskom sektoru, pa je tako među ostalim radio za američki Westinghouse, vodio je i menadžment kompaniju EETEK u vlasništvu fonda FE Dexia Clean Energy Fund sa sjedištem u Budimpešti koji se bavio ulaganjima u energetsku efikasnost i obnovljive izvore, a bio je i savjetnik developerima u projektima obnovljivih izvora.

Štern je bivši predsjednik Uprave Ine i stručnjak za energetiku. Gogolja je investicijski bankar s diplomom američkog UCLA-a i 15-godišnjim iskustvom u SAD-u, među ostalim radio je i za Credit Suisse, a danas ima konzultantsku tvrtku za korporativno financiranje.