Izaslanstvo csic-a

Šef najvećeg kineskog brodogradilišta stigao u Uljanik, radnici upozoravaju: Vremena je sve manje!

30.04.2019 u 09:46

Bionic
Reading

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom Uprave Huom Wenmingom u utorak ujutro stiglo je u Uljanik te će se u razgovoru s članovima Uprave i Nadzornog odbora, koji je u tijeku, upoznati s pojedinostima poslovanja brodogradilišta

U razgovorima sudjeluje i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Nekoliko predstavnika kineske kompanije još je u ponedjeljak poslijepodne ušlo u krug Uljanika te su razgledali pogone i napravili neslužbenu procjenu mogućnosti proizvodnih kapaciteta pulskog brodogradilišta, odnosno vidjeli tehničke mogućnosti, procese, tehnologiju i kapacitete.

Radnici i sindikati, kako su izjavili, nisu skeptični prema Kinezima, nego prema Vladi i njenim obećanjima.

'Nadam se da, kada su već u tako velikom broju stigli u Hrvatsku, ipak imaju ozbiljne namjere. Međutim, cijelo vrijeme upozoravamo na vrijeme, koje danas nemamo. Pitanje je koliko je njima potrebno da bi proveli detaljne analize i nakon toga razgovarali i dogovarali krajnje rješenje. Za takvo što trebamo međufinanciranje koje sigurno može osigurati Vlada. Jesu li Kinezi na to spremni, ostaje da se vidi', rekao je za Hinu predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

On je s drugim predstavnicima sindikatima dočekao kinesko izaslanstvo na ulazu u brodogradilište s porukom dobrodošlice ispisanom na kineskom jeziku.

  • +19
Kineska delegacija u Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Predstavnici sindikata naime, barem za sada, nisu uključeni u razgovore s kineskim izaslanstvom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je ocijenio da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) o Uljaniku i 3. maju bili vrlo temeljiti i otvoreni te da se očekuje da nakon posjeta Puli i Rijeci razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva.