PREDSTAVLJENA KNJIGA

'Stečajna mafija uništava hrvatsko gospodarstvo'

19.05.2015 u 14:03

Bionic
Reading

U Europskome domu u Zagrebu predstavljena je knjiga pod naslovom 'Stečajna mafija'. Knjigu je uredio novinar Darko Petričić, a predstavljena je u suradnji s udrugom Korektiv

Ekonomist Ivan Lovrinović zapitao se je li mafija presnažna riječ u naslovu knjige, da bi zatim sam odgovorio kako naslov odgovara istini i kako su stečajevi i predstečajevi potisnuta tema u razgovorima o hrvatskom gospodarstvu. Dodao je da knjiga predstavlja osobnu i građansku hrabrost.

Lovrinović objašnjava da stečajevi imaju razloge u mikro i makro razini od lošeg menadžmenta do loše monetarne politike. Kaže da je stečaj reanimacija poduzeća, ali da u Hrvatskoj tomu nije tako, već da su stečajevi poziv na pogreb.


'U Hrvatskoj su stečajevi skrojeni tako da ne ožive poduzeće', ustvrdio je Lovrinović.

Guste Santini, nezavisni ekonomski analitičar, rekao je da se predstečajnim zakonom manipulira i da se čeka da cijela Hrvatska uđe u predstečaj.

RTL Autor: RTL

'Sustav je osmišljen tako da uništi gospodarstvo. Sve je počelo 4. listopada 1993. kada se tečaj dinara vezao za njemačku marku što znači da smo mi mislili da možemo imati produktivnost poput Njemačke', rekao je Santini.
Video: Patrik Maček/PIXSELL

Mario Iveković iz Novog sindikata kazao je kako je u Hrvatskoj malo ljudi koji već 20 godina pružaju otpor organiziranom kriminalu. 'Svaka kuna koju mi uspijemo spasiti je uspjeh, no mi je dalje tonemo', istaknuo je Iveković.

Osvrnuo se na, kako kaže, predstečajnu mafiju u slučaju Finvestcorpa u kojem je sud spriječio otvaranje stečaja nakon šest mjeseci neisplate plaće radnicima te je otvorio predstečaj. Poseban slučaj su Kaštelanski staklenici koji imaju idealne preduvjete za proizvodnju hrane, no država ne želi pokrenuti predstečaj koji već šest mjeseci stoji na Fini, već čeka da tvrtka uđe u stečaj.

Sudac Mislav Kolakušić zaključio je kako stečajevi u Europi imaju zadaću očuvati zdravo tkivo poduzetništva onda kada to ne mogu njegovi vlasnici. Međutim, u Hrvatskoj posluju društva koja su u dugotrajnim blokadama što znači da ona posluju na crnom ili sivom tržištu i stvaraju probleme zdravima.

'Poštenima treba otvoriti vrata. Dok ne budemo plaćali račune i dok novac neće dolaziti na vrijeme, neće biti ni pravih investitora kakvih su na potrebni', rekao je Kolakušić.

Zaključno na knjigu se osvrnuo i njen urednik, Darko Petričić: 'Pitate me zašto je knjiga tako tanka? Tanka je zato jer je namjenjena saborskim zastupnicima. Uskoro ćemo je podijeliti u Saboru pa zastupnici neće moći reći da ne znaju o čemu odlučuju'.