stroge zabrane

Stanovanje diljem svijeta postaje neizdrživo skupo. Evo što su napravili u New Yorku

28.09.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Tisuće stanova u New Yorku oglašenih na platformi za kratkoročni najam Airbnb uskoro će biti izbrisano s karte. Novi zakon, nazvan Local law 18, stupio je na snagu početkom mjeseca, a toliko je strog da ne ograničava samo način na koji Airbnb radi u gradu – već ga gotovo u potpunosti zabranjuje za mnoge goste i domaćine

Po novim pravilima, svi domaćini moći će staviti stanove na Airbnb samo ako žive u objektu koji žele iznajmiti i ako budu prisutni dok je u njemu i gost. Broj mogućih gostiju ograničava se na samo dva.

Iako Airbnb i druge platforme mogu nastaviti s radom u New Yorku, jednom od najskupljih gradova u svijetu, zakon je toliko strog da u samom Airbnbu vide ta ograničenja kao de facto zabranu. Drugim riječima, došao je kraj raskošno opremljenim stanovima za djevojačke i momačke večeri te dvosobnih i trosobnih stanova iznajmljivanih obiteljima koje su dolazile turistički posjetiti Veliku Jabuku.

Kratkoročni najam donio je stanovnicima veću buku i zagađenje, a dobar broj ljudi 'istjeran' je iz tog grada zbog najma. Vještiji poduzetnici iznajmljivali su ih na stotine, a oni siromašniji krpali su kraj s krajem iznajmljivanjem preko vikenda da bi pokrili rate kredita.

New York je malen dio Airbnbova globalnog tržišta, ali lokalne vlasti žele iskorijeniti turistički najam i utišati tu 'zlatnu groznicu'.

Brojni gradovi uveli zabrane

Problem podivljalog najma raširen je diljem SAD-a i svatko ima svoj pristup. Dallas je ograničio kratkoročni najam na određene četvrti da bi izbjegao uznemirujuće i divlje zabave. U San Franciscu je vrijeme u kojem netko može oglasiti cijelu svoju rezidenciju za iznajmljivanje na Airbnbu ograničeno na 90 dana svake godine; Amsterdam postavlja to ograničenje na 30 noćenja godišnje, a Pariz na 120 dana. Berlin je još 2018. gotovo zabranio Airbnb, ali je poništio tu odluku. Kanadske pokrajine Quebec i Memphis zahtijevaju pak posebne dozvole za kratkoročni najam.

Pokušaji Airbnba da se preokrene taj trend do danas su bili neuspješni. Tvrtka je tužila New York City u lipnju, ali sudac je odbacio slučaj u kolovozu, presudivši da su ograničenja 'posve racionalna'. Airbnb nije komentirao hoće li se žaliti na tu odluku. Domaćini se također bore za pravo da svoje stanove oglase kao kratkoročni boravak te se sastaju s gradskim vlastima u pokušaju da promijene zakon.

  • +5
New York Izvor: Profimedia / Autor: Loop Images Ltd. / DesignPics / Profimedia

Ova nova pravila su 'udarac na turističku ekonomiju New Yorka te tisuće Njujorčana i malih poduzeća u vanjskim četvrtima koji se oslanjaju na iznajmljivanje domova i turističke dolare kako bi spojili kraj s krajem', kaže za Wired Theo Yedinsky, direktor u Airbnbu.

'Grad šalje jasnu poruku milijunima potencijalnih posjetitelja: niste dobrodošli', dodaje Yedinsky.

Promjena će učiniti kratkoročni najam puno manje privlačnim za mnoge ljude koji dolaze u New York jer je broj hotelskih soba malen i jako su skupe, kaže Sean Hennessey, profesor na Sveučilištu New York.

Sve skuplja renta, broj beskućnika raste

Trenutačno se više od 40.000 stanova u New Yorku nalazi na Airbnbu, prema Inside Airbnbu, koji prati oglase na toj platformi. Od lipnja 22.434 stana od toga broja bili su kratkoročni najmovi, definirani kao mjesta koja se mogu rezervirati na manje od 30 dana.

Mnogi su koncentrirani oko centra Manhattana, duž Upper East Sidea te u Williamsburgu i Park Slopeu u Brooklynu. Iako je broj oglašenih objekata možda malen u usporedbi s populacijom New Yorka od osam milijuna ljudi, Murray Cox, osnivač Inside Airbnba, kaže da su neke poželjne četvrti pretjerano opterećene objektima za kratkoročne najmove, što rezultira nedostatkom stanova i višim najamninama za stanovnike te većim stopama beskućnika. Novi bi zakon u teoriji te stambene jedinice mogao otvoriti za lokalno stanovništvo.

New York Izvor: Profimedia / Autor: Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Iznenadnu nestašicu stanova na Airbnbu u New Yorku pogoršava dio novog zakona koji dopušta stanodavcima da zabrane čitave zgrade na platformama za kratkoročni najam. U srpnju je na tom popisu bilo gotovo 9000 zgrada diljem New Yorka. Njujorški zakoni o kratkoročnom najmu izuzimaju stanove u zonama određenim za hotele i pansione, što znači da će i dalje biti nekih cijelih jedinica oglašenih na platformama za iznajmljivanje.

Neki mali domaćini Airbnba smatraju da ih zakon nepravedno povezuje s profesionalnim stanodavcima. Margenett Moore-Roberts iznajmljuje dvosobni stan u svojoj zgradi u Brooklynu, a živi u drugom s mužem i kćeri. Kaže da ne želi iznajmiti stan stalnom podstanaru i izgubiti mogućnost da u njemu ugosti obitelj i prijatelje ili da ga, kao što je radila tijekom pandemije, koristi kao kućni ured. Ali budući da njezina obitelj ne stanuje u tom stanu, ona više ne može biti na Airbnbu za najam kraći od 30 dana.