POVEĆATI PRIHODE

SSSH protiv smanjivanja plaća i mirovina

17.07.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević izjavila je danas da Vlada ne bi smjela smanjivati plaće i mirovine niti povećavati PDV, već bi trebala uvesti porez na luksuznu imovinu, kapitalnu dobit, i nekretnine iznad standardnog prostora za stambene potrebe građana.

Također treba procijeniti racionalnost izdataka za 62.000 branitelja u mirovini među kojima su i oni koji nemaju ni dana radnog staža, pa i oni koji nisu ni bili na bojišnici, rekla je Knežević na konferenciji za novinare.

Trebalo bi provesti agrarnu reformu i reformu javne uprave uz smanjenje broja jedinica lokalne samouprave, za sad odustati od izgradnje Pelješkog mosta te poticati javne radove poput obnove prometnica i gradnje dječjih vrtića i škola, predlaže SSSH.

Kao poseban problem Knežević je navela rastuću nelikvidnost, upozorivši kako trenutno ima ukupno 16,6 milijardi kuna nenaplaćenih potraživanja. Nužno je hitno djelovanje Vlade jer će najesen doći u opasnost isplata plaća u brojnim tvrtkama.

Sindikat traži da se zakonom rok plaćanja ograniči na 60 dana, a da nakon toga Fina može izravno skidati novac s računa dužnika.

SSSH smatra da novi Zakon o radu (ZOR) ne treba usvojiti po hitnoj proceduri jer se zbog slovenske blokade ne zna kada će biti nastavljeni pregovori s EU.

U prijedlogu novog ZOR-a nije reguliran rad na određeno vrijeme koji poslodavci zlorabe za lakše otpuštanje radnika, kazala je Knežević.

SSSH predlaže da rad na određeno vrijeme smije trajati najviše godinu dana, a radnik smije dobiti samo dva ugovora na određeno vrijeme nakon čega bi trebao uslijediti ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Sporne su također odredbe o preraspodjeli radnih sati, izjednačavanju maloljetnih s ostalim radnicima po obaveznom minimalnom trajanju godišnjeg odmora te ukidanje godišnjeg odmora od 30 dana za radnike s invalidnošću.

Ako vlast ne uvaži njegove zahtjeve, SSSH je spreman organizirati prosvjed na Markovu trgu, najavila je Knežević.