SLOVENSKI TAJKUN

Šrot dao ostavku na čelu Pivovarne Laško

23.07.2009 u 18:03

Bionic
Reading

Glavni direktor Pivovarne Laško Boško Šrot, nekad nazivan vodećim slovenskim tajkunom koji je nagomilao dugove, podnio je neopozivu ostavku zbog poslovnih interesa te pivovare i smanjenja pritisaka, koju je prihvatio nadzorni odbor

Po neslužbenim podatcima, Šrotov odlazak zahtijevale su banke vjerovnice i to je navodno bio njihov uvjet za saniranje "Laškog", prenio je SEEbiz, regionalni poslovni portal.

Vodstvo tvrtke u petak će preuzeti Dušan Zorko iz pivovare Union, koja je u sastavu pivovare Laško, priopćeno je iz te pivovare, kako prenosi STA.

Agencija dodaje da je nadzorni odbor sa Šrotom sklopio sporazum o prijevremenu prekidu mandata koji bi istekao u studenom 2010.

Šrot je jedan od trojice braće koja su smatrana slovenskim oligarsima i optuživana da su zagospodarili Slovenijom. Bojan Šrot vodio je Slovensku pučku stranku, a Srečko Šrot posvetio se medijima kao direktor radija i lokalnih tjednika.

No s gospodarskom krizom Boško Šrot nagomilao je dugove, a žrtve su bili i radnici Jadranske pivovare u Vranjicu kojoj je prijetila likvidacija, ali je u svibnju upravitelj pokrenuo sanaciju.

Jadranska pivovara bila je u 99,1-postotnum valsništvu Pivovarne Laško.

Vodeća slovenska državna agencija za tržište vrijednosnicama (ATVP) lani je kazneno prijavila Šrota zbog zloporabe unutarnjih podataka, a Šrot se zavadio i s bivšim premijerom Janezom Janšom te su njih dvojica prijetili međusobnim civilnim parnicama za povrjedu časti i dobra imena.

Janša je Šrota u više navrata nazivao vodećim tajkunom i predstavnikom "tranzicijskog kapitala" koji preko medija želi utjecati na politiku i svrgnuti njegovu vladu. Međutim, upravo je Janšina vlada prije tri godine prodala državne udjele u Mercatoru Pivovarni Laško (PL), kao i Istrabenz holdingu, na čelu kojega je drugi posrnuli slovenski tajkun Igor Bavčar.