PODUZETNIK PAŠALIĆ:

'Srećom Hrvat sam; da sam stranac, odavno bih od svega odustao'

15.06.2015 u 07:07

Bionic
Reading

Vlada je prije dva tjedna tvrtki Laguna trade u vlasništvu Franje Pašalića, poznatog kao rogoznički kralj marina, dodijelila koncesiju na 30 godina na pomorsko dobro u dubrovačkoj luci Gruž za gradnju luksuzne marine u vrijednosti od više od 10 milijuna eura. Time je čini se konačno riješena trogodišnja pravna trakavica u kojoj je Pašalić prvo dobio, pa izgubio i sad ponovio dobio koncesiju

'Katastrofa! Izgubio sam vrijeme i živce. Hrvati izgleda da ne razumiju da novac mora raditi. Ali po prirodi sam uporan i naučen na hrvatske uvjete gospodarenja. Da je bio na mom mjestu neki stranac, već bi odavno odustao, rekao bi da ima pametnijeg posla. Zahvaljujem se Vladi što je uvidjela da sam u pravu', rekao je Pašalić za tportal.hr.

U dijelu luke Gruž Pašalić planira sagraditi marinu od 220 vezova u koju bi mogle pristati jahte do 40 metara. Žao mu je, kaže, što su postavljeni takvi uvjeti da gruška marina neće moći imati sadržaje kao njegova marina Frapa u Rogoznici poput diskoteke, teniskih terena, otvorenih bazena i ostalog.

'Marina u Gružu imat će tri zvjezdice, ali mi ćemo je tako urediti da će izgledati kao da ima pet. Sad pripremamo dokumentaciju za građevinsku dozvolu. Gradnja bi trebala krenuti najesen i ako dopuste vremenske prilike, marina će biti gotova do kraja 2016.', nada se Pašalić.

Rogoznička marina odlično posluje. Prihodi joj konstantno rastu i lani su dosegli 54,1 milijun kuna uz dobit od 17,8 milijuna kuna

'Tome je tako jer sam u njoj 24 sata dnevno. Ne izigravam nekog tajkunčića već radim', istaknuo je Pašalić.

Dok se vodila bitka za koncesiju u luci Gruž, Pašalić je nekoliko puta optuživao lokalnu vlast da pokušava pogodovati pojedinim ponuditeljima koji su također htjeli tridesetogodišnju koncesiju. Osim njegove tvrtke, na natječaj su se javili tvrtka Luka Dubrovnik te Atlant marina, poduzeće Atlantske plovidbe

Ta dva ponuđača podigla su upravnu tužbu nakon što je Vlada Zorana Milanovića u listopadu 2012. prvi put Pašaliću dodijelila koncesiju nakon čega je krenulo trogodišnje pravno natezanje.

'Jednog dana će sve izaći na vidjelo, ali pustimo to. Ne bojim se nikoga i odluka Vlade je pravedna', rekao je Pašalić.

Do nove tužbe Luke Dubrovnik i Atlantske plovidbe najvjerojatnije neće doći, jer je Vlada donijela odluku o dodjeli koncesije na 28 godina Luci Dubrovnik što otvara prostor za gradnju novih sadržaja u gruškom akvatoriju u kojem svoj interes može naći i Atlantska plovidba.