DOGOVORILI PROTUMJERE

Cijela regija pobjesnila zbog Tolušića, krenuo otvoreni trgovinski rat

07.08.2017 u 13:27

Bionic
Reading

U Sarajevu se u ponedjeljak održao sastanak ministara Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine na kojem su doneseni zaključci o postupanju protiv poskupljenja carinskih pregleda koje je nametnula Hrvatska

Ministri četiriju zemalja donijeli su sedam zaključaka, od kojih u prvom redu pozivaju Hrvatsku da ukine diskriminatorne odluke pri uvozu voća i povrća.

Nastavno, zaključili su da cijene inspekcija moraju odgovarati stvarnim troškovima pregleda i proizvoda te da moraju biti usklađene s cijenama u regiji i Europskoj uniji.

Traže i hitan sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, jer bi svako odgađanje tog sastanka imalo nesagledive posljedice.

Dodatno, ministri Crne Gore i Makedonije, koje su članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) pokrenut će primjerene mehanizme koji su im na raspolaganju pri toj organizaciji.

Do rješenja ovog problema, svaka od zemalja poduzeti će i odgovarajuće protumjere protiv Hrvatske, a u rješavanje su pozvali i Europsku komisiju. Zaključno, naveli su kako će održavati i redovite sastanke kako bi dogovarali i daljnje mjere za slobodan protok ljudi, kapitala i roba.

Kao što je tportal pisao, hrvatski farmeri vjeruju kako im novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede ide na ruku. S njime se proširuje popis voća i povrća koje će proći fitosanitarni nadzor prilikom uvoza iz trećih zemalja, a za uvoznike cijena inspekcijskog nadzora 'skače' s dosadašnjih 90 na 2000 kuna. 

'Vjerujemo da se na taj način ide 'na ruku' domaćim proizvođačima jer će se ograničiti uvoz i napraviti više reda. Kada svoju robu izvozimo rade se analize i kontrole koje nisu baš jeftine. Moramo zadovoljiti visoke kriterije kvalitete dok istovremeno kod nas nije bilo tako', komentirao je za tportal  čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.