zbog tolušićeve mjere

Sprema se kaos na granici: Srbija će blokirati hrvatske kamione?

01.08.2017 u 12:28

Bionic
Reading

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija. Generalni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da Srbija mora poduzeti protumjere da bi se pronašlo rješenje koje će biti u obostranom interesu, a odgovor bi mogla bi biti i detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske

Kao što je tportal pisao, hrvatski farmeri vjeruju kako im novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede ide na ruku. S njime se proširuje popis voća i povrća koje će proći fitosanitarni nadzor prilikom uvoza iz trećih zemalja, a za uvoznike cijena inspekcijskog nadzora 'skače' s dosadašnjih 90 na 2000 kuna. 

Kako prenosi list Politika, manevarski prostor Srbije je sužen, jer nijedna odluka koju bi Srbija donijela ne bi se mogla odnositi samo na Hrvatsku nego trgovinu s Europskom unijom.

Međutim, kako list neslužbene doznaje, odgovor Srbije mogla bi biti i detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske, što bi bila jasna poruka 'RH da ono što rade moraju prekinuti'.

 

'Najnovijom odlukom da promjeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, Hrvatska je pokazala da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju i preko leđa srpskih poljoprivrednika', navodi Politika, a prenosi N1. 

'Jasno je kako će se nove mjere odraziti na zemlje iz regije koje nisu članice Europske unije, prije svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se uzgaja na ovim područjima i izvozi iz Srbije', ocjenjuje Politika.

'Vjerujemo da se na taj način ide 'na ruku' domaćim proizvođačima jer će se ograničiti uvoz i napraviti više reda. Kada svoju robu izvozimo rade se analize i kontrole koje nisu baš jeftine. Moramo zadovoljiti visoke kriterije kvalitete dok istovremeno kod nas nije bilo tako', komentirao je za tportal  čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić. 

'Na uvoz iz EU se ne može puno utjecati, ali primjerice na lubenicu iz trećih zemalja može. Tako se primjerice ona uvozi 15 dana ranije i to zna urušiti cijenu zbog čega naši proizvođači budu na koljenima. Dok lubenici koja putuje iz Portugala ili Španjolske treba vremena da dođe do Hrvatske i pitanje je može li biti tada jeftinija od domaće, ova koja dolazi iz primjerice Makedonije, sigurno jest', rekao je tportalu Brlošić.