NOVA KRIZA U REGIJI

Tolušić objasnio srpskim medijima zašto ih toliko deremo na voću i povrću

03.08.2017 u 09:13

Bionic
Reading

Hrvatska ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske za beogradsku Politiku

U ministarstvu koje vodi Tomislav Tolušić navode kako nije riječ o izvan-carinskoj barijeri, već o većim naknadama za inspekcijski nadzor.

Kao opravdanje za poskupljenje navodi se primjer da ako se uzme u obzir da je nosivost prosječnog šlepera od 25 tona, a u njemu se nalazi paprika čija je maloprodajna cijena oko 10 kuna, trošak pregleda takve pošiljke koji košta 2.000 kuna je zanemariv u odnosu na ukupnu vrijednost paprike koja iznosi 250.000 kuna objašnjavaju.

Podsjetimo, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija. Troškak inspekcije povećan je 22 puta. 

'Detaljna kontrola na granicama košta i zahtjeva širi obujam posla, kao i veći angažman graničnih inspektora. Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od dvije tisuće kuna ne ocjenjujemo pretjeranom u usporedbi s drugim državama članicama', rekli su u Ministarstvu poljoprivrede za Politiku.

Hrvatska ovakvu odluku pravda isključivo zaštitom potrošača zbog čega je i donijet Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.