neizvjesna sudbina brodosplita

Splitski škver u blokadi već više od dva mjeseca, sud drugi put odbacio Debeljakov predstečajni prijedlog

  • Autor: I.V.
  • Zadnja izmjena 11.01.2023 10:03
  • Objavljeno 11.01.2023 u 09:25
Tomislav Debeljak

Tomislav Debeljak

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanz

Dok se čeka na pravorijek Visokog trgovačkog suda (VTS-a) koji će odlučiti nastavlja li se već započeti prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečaja nad Brodograđevnom industrijom Split, pravni tim Tomislava Debeljaka u dva je navrata pokušao kod Trgovačkog suda u Splitu ponovo otvoriti postupak predstečajne nagodbe za splitski škver

Tomislav Debeljak predstečajnu nagodbu prvi put je pokušao otvoriti u prosincu prošle godine, što je sud odbio, a onda iznova već prvog radnog dana u ovoj godini, i opet dobio odbijenicu. Sud je pritom konstatirao da je riječ o prijedlogu istovjetnog sadržaja o kojem je već pravomoćno odlučeno krajem prošle godine, pa je tako istovjetno i obrazloženje nove odbijenice Debeljaku i njegovu odvjetničkom timu, piše Novi list.

Sud je zauzeo stajalište da se u ovom trenutku, do odluke VTS-a, već vodi prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad Brodosplitom te da prema odredbama Stečajnog zakona, s obzirom na to da je pokrenut stečajni postupak, nije dopušteno pokretanje predstečajnog postupka, odnosno predstečajne nagodbe.

U ovom trenutku se još uvijek ne zna hoće li se Debeljak žaliti na najnoviju odluku suda. Valja podsjetiti da je jesenas, nakon višemjesečnog natezanja, pravomoćno okončan postupak predstečajne nagodbe, kojom je Debeljak mislio riješiti financijske dubioze splitskog škvera. Čim je to rješenje postalo pravomoćno, Brodosplit je ponovo potonuo u insolventnost i upravo je jučer istekao 61. dan neprekidne blokade računa splitskog škvera. Kao što je poznato, predstečajni postupak, odnosno nagodbu moguće je pokrenuti u uvjetima do 60 dana neprekidne blokade računa.

Odluka VTS-a trebala bi uslijediti sredinom veljače. Potvrdi li odluku prvostupanjskog suca, može se očekivati da bi vrlo brzo stečajni upravitelj mogao preuzeti Brodosplit d.d.. Uvaži li pak žalbu Debeljakova tima, započeti prethodni postupak za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečaja se prekida i agonija se nastavlja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!