potvrdili hini

Split ovog ljeta očekuje uplovanje 50 stranih kruzera

09.06.2021 u 11:58

Bionic
Reading

U splitsku gradsku luku ovoga bi ljeta prema najavama trebalo uploviti pedesetak kruzera sa stranim zastavama, rekao je za Hinu rukovoditelj Lučkog operativnog centra Vicko Vrgoč.

"Ne promijeni li se nešto u međuvremenu, subotom kroz cijelo ljeto očekujemo dolaske pedesetak kruzera, konkretno već 14. lipnja uplovljava francuski kruzer La Labelledeladriatiq koji će dovesti stotinjak putnika, potom 26. lipnja dolazi Magnifica. Vjerujemo kako ćemo od 18. lipnja imati kruzere i petkom i kako sada stoje stvari prva četiri petka bi nam dolazio i Splendid. Sada čekamo eventualne najave ostalih kompanija", kaže Vrgoč.

Priznaje da je sve na ipak "klimavim nogama" i napominje da je broj putnika na svim kruzerima smanjen zbog epidemioloških mjera, te otkriva da se turisti ne mogu ukrcati na kruzer bez provjere i cijepljenja, a kada je to sve zadovoljeno i na brodu se stalno provode razne kontrole. Dodaje da su to, po njegovom mišljenju, najsigurniji turisti koji dolaze u Hrvatsku koji kada izlaze sa kruzera na kopno, odnosno u grad, odlaze u grupi i s vodičem kombijima ili autobusom, jer im je pojedinačni izlazak zabranjen.

A da je sve više turista i u gradu potvrđuje podatak iz splitske turističke zajednice po kojem je Split u svibnju ostvario jako dobre brojke zabilježivši 15 tisuća dolazaka i više od 55 tisuća noćenja.

"Za usporedbu, koliko je ovaj mjesec bilo dolazaka toliko je prošle godine bilo noćenja u isto vrijeme. To su jako optimistične brojke, ali moramo biti objektivni i jako oprezni jer će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Moramo biti odgovorni prije svega prema svojim građanima, a onda i prema gostima", kazala je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

Do sada je u Splitu bilo najviše domaćih gostiju, ali su u svibnju već prednjačili gosti iz SAD- a, Njemačke i Francuske, naši tradicionalni gosti, kaže Vukšić. Ističe da ti gosti ostaju duže i troše više, a specifičnost ove godine je što traže izolirani smještaj, sigurnost i odmore u kućama za odmor te na brodovima. Vjeruje da će brojke iz dana u dan biti sve bolje. Otkriva i da je ove godine u gradu i dosta digitalnih nomada.

Priznaje da je došlo do poremećaja u dužini ostanka turista u destinaciji, pa je tako bilo onih koji su zbog epidemije u gradu boravili mjesecima.