deloitteova lista

Ove hrvatske tvrtke su među najbrže rastućima u srednjoj Europi

17.10.2017 u 15:04

Bionic
Reading

Novu rekordnu stopu rasta od 1127 posto postavilo je 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe. Riječ je o drugoj uzastopnoj godini u kojoj je zabilježen prosječan rast veći od 1000 posto. Na Deloitteovoj listi su i hrvatske tvrtke: Rimac automobili, Code Consulting, Telum, Proficio, Undabot, Hangar 18 i Gauss

Rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki i dalje se ubrzava, pri čemu je prema Deloitteovom izvješću o pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u 2017. godini prosječna stopa rasta u razdoblju koje obuhvaća 2013. do uključivo 2016. godinu dostignula novi rekord od 1127 posto.

Hrvatska je nakon Poljske druga zemlja s najvećim brojem plasiranih.

'Dostignut je najbolji plasman kao i u 2015. godini i sada već možemo istaknuti pozitivan i konstantan kontinuitet osnivanja, razvoja i rasta tehnoloških start up tvrtki u Hrvatskoj u sektoru informacijske tehnologije i digitalnih rješenja te interneta, medija i telekomunikacija, pogotovo kada uzmemo u obzir to da su uz tvrtke koje su ostvarile plasman prošle godine sve novoplasirane tvrtke osnovane 2012. godine', kaže Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

U kategoriji 50 najbrže rastućih najbolje su ove godine rangirani hrvatski Rimac automobili iz sektora čistih tehnologija i energetike, deseti na ljestvici s rastom od 1059 posto. Slijede Code Consulting na 22. mjestu s rastom od 545 posto, Telum na 25. mjestu s rastom od 520 posto, Profico na 28. mjestu s rastom od 466 posto, Undabot na 35. mjestu s rastom od 421 posto, Hangar 18 na 40. mjestu s rastom od 368 posto, Gauss na 45. mjestu s rastom od 347 posto i povratnik nakon dvije godine, Infinum na 49. mjestu te s rastom od 315 posto.

U kategoriji zvijezda u usponu iz Hrvatske na drugom je mjestu Q, tvrtka za digitalna rješenja s rastom od 2246 posto, te Merit Media na devetom mjestu s rastom od 712 posto.

  • +11
Mate Rimac ugostio premijera i proveo ga tvornicom Rimac automobili Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Među plasiranim hrvatskim tvrtkama dominiraju one iz sektora informacijske tehnologije i digitalnih rješenja. Osim što je najbolje plasirana hrvatska tvrtka na listi 50 najbrže rastućih, Rimac automobili su i jedina tvrtka iz sektora čiste tehnologije i energetike koja je ostvarila plasman u cjelokupnom natječaju na nivou srednje Europe.

Vodeće mjesto na ljestvici za ovu godinu pripalo je češkoj tvrtki za online rezervacije letova Kiwi.com, druga je litavska tvrtka za pametna tehnološka rješenja u sportu Deeper, treća je Prusa Research iz Češke. Na četvrtom mjestu je završio TOOPLOOX, poljska tvrtka za razvoj softvera, dok je na petom Absolvent.pl koji se bavi regrutiranjem primjenom tehnoloških rješenja, također iz Poljske.

Prema riječima Ivane Bagić, više savjetnice u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja, jedan od osobito zadovoljavajućih aspekata ovogodišnje ljestvice je broj poduzetnika koji imaju ambicije rasti izvan granica naše regije. 'Ukupni pobjednik, Kiwi.com, vodeći je na ljestvici i cilj mu je postati vodeći u svijetu, a mnogi dijele slične ambicije i već imaju klijente, kupce, urede i radnike na tržištima zapadne Europe i Sjeverne Amerike'.

'Ono što posebno zadivljuje je nevjerojatno mlada dob tvrtki. Ove godine se na glavnoj ljestvici našlo 68 posto novaka, a većina njih osnovana je tek 2012. godine. Nitko ne zna što donosi sutra, no za ovu dinamičnu novu generaciju poduzetnika iz tehnološkog sektora diljem srednje Europe zasigurno se može reći da je prava pokretačka sila', dodala je ona.