IT tvrtka

Span s dobiti 1,9 milijuna eura, ide dividenda od 1,33 eura

28.04.2023 u 14:31

Bionic
Reading

IT grupa Span prvi je kvartal završila s neto dobiti od 1,9 milijuna eura ili 17 posto manjom nego u istom lanjskom razdoblju zbog većeg troška poreza na dobit i amortizacije, a njezina uprava predložila je isplatu dividende za 2022. od 1,33 eura po dionici, izvijestili su iz te kompanije.

Prihodi Span Grupe u prvom kvartalu iznosili su 25,6 milijuna eura ili 4 posto više nego u istom kvartalu prošle godine, dok je EBITDA nakon jednokratnih stavki porasla 1 posto, na 3 milijuna eura.

Unatoč manjoj dobiti, koju su objasnili većim troškom poreza na dobit i amortizacije, kao i brojnim izazovima u gospodarskom okruženju, iz Spana ističu da su nastavili s rastom i investicijama te izvozom, pri čemu se 76 posto udjela u prihodu odnosi na inozemna tržišta, među kojima najveći rast imaju u Sloveniji.

Uz Sloveniju kažu da najznačajniji rast bilježe i na tržištu Hrvatske, dok među uslugama najveći rast prihoda od 56 posto u odnosu na lani ostvaruju s IT uslugama visoke dodane vrijednosti i to najviše u razvoju softvera i poslovnih rješenja.

Prihod od usluga upravljanja servisima i tehnička podrška porastao je u prvom kvartalu 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U segmentu upravljanja softverskom imovinom i licenciranja, rast prihoda na drugim tržištima nadoknadio je pad prihoda na ukrajinskom tržištu, gdje je Microsoft produljio besplatno korištenje svojih proizvoda i usluga Spanovim korisnicima i u 2023., otkrivaju iz Spana.

I dalje snažno investiraju, te su u ožujku preuzeli estonsku tvrtku GT Tarkvara, čime šire poslovanje na sjever Europe, a kako su lani zaposlili 226 novih ljudi osigurali su, naglašavaju, resurse neophodne za budući rast.

"U Spanu smo i u prvom kvartalu 2023. nastavili rasti, istovremeno stvarajući temelje za daljnje širenje i rast poslovanja", poručuje osnivač i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović, iznoseći da je sada u Spanu ukupno zaposlenih 800 i najavljujući da će širenjem poslovanja na "digitalno napredna tržišta Baltika i Skandinavije ponuditi napredna cloud i cyber security rješenja".

Iz Spana iznose i da je revidirano godišnje izvješće za 2022., po kojemu su prihodi Span Grupe porasli 8 posto u odnosu na 2021., na 829,7 milijuna kuna, dok je neto dobit od 50,5 milijuna kuna viša za 112 posto.

"U skladu s politikom isplate dividende, uprava društva i Nadzorni odbor na sjednici 28. travnja usvojili su prijedlog odluke o isplati dobiti za 2022. godinu, kojom Skupštini predlažu isplatu dividende od 1,33 eura po dionici", zaključuju iz Spana.