IPAK NE IDE U STEČAJ

Šoić: 'Gaju ćemo vratiti stari sjaj'

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 23.09.2011 20:33
  • Objavljeno 23.09.2011 u 20:33
Raspoloženje nakon dobivene informacije o budućnosti zaposlenika Gaja

Raspoloženje nakon dobivene informacije o budućnosti zaposlenika Gaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

U početku ponovne proizvodnje radila bi pilana, lakirnica i pogon za obradu furnira, a vremenom bi se proizvodile drvene ploče i zidne obloge. Glavnina proizvoda bit će plasirana u Japan, dijelom u zemlje Europe, posebice Italiju, dok bi u Hrvatskoj opremali luksuzne hotele, vikendice, pa i brodove

Vedra su bila lica radnika slatinskog Gaja nakon što im se, s dobrim vijestima, danas u blagovaonici tvornice prvi put obratio novi vlasnik, 24-godišnji diplomirani ekonomist i samoborski poduzetnik Goran Šoić. Pritisnut jučerašnjim ultimatumom da će, ukoliko u roku od 24 sata ne prizna status 220 radnika kojima je ugovor istekao 30. lipnja, pokrenuti stečaj, danas je, zajedno sa svojim stručnim timom, posjetio Slatinu.

Na takav ga je potez sinoć potaknuo Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a, kada mu je prenio zahtjeve radnika, ali i ponudio kompromisno rješenje: umjesto isplate cijele plaće za razdoblje nakon 30. lipnja - trebao im je samo priznati status radnika te uplatiti doprinose. Osim toga, dobra je vijest da u prvoj fazi neće biti primljeno samo 160 nego 200 radnika. Nakon nekoliko mjeseci, kada stignu novi strojevi i osposobe se proizvodni pogoni, bit će pozvan i ostatak. Negdje početkom listopada očekuje se deblokada računa firme i tada će sa svim radnicima biti obavljeni razgovori kako bi ih se rasporedilo na nova radna mjesta.

Vremenom će u Slatinu doseliti i četiri stručnjaka iz Japana. Poučit će radnike novim proizvodnim procesima i osposobiti ih za proizvodnju. Osim toga, iz Japana bi uskoro trebali početi stizati posebno naručeni strojevi za koje Šoić tvrdi da su sam vrhunac suvremene tehnologije. Gaj će, rekao je, biti tvrtka 21. stoljeća, među najjačima u Europi te od njega namjerava stvoriti ime, vratiti mu staru slavu kakvu je imao prije dvadesetak godina.

Vinco Gazdik

Vinco Gazdik

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

Goran Šoić

'Nismo ovdje došli kako bismo pokrenuli kakvu malu pilanu, već jaku industriju. Svi koji budu željeli raditi imat će mjesta, svatko će za svoj rad biti odgovarajuće i plaćen. Nikoga ne mislim izrabljivati, nisam osoba kojoj je profit na prvom mjestu, ali, kao i u svakom drugom uspješnom poslu, i ovdje mora vladati rad, red i disciplina', poručio je Šoić. Potom je obećao veće, redovite plaće, bolje radne uvjete, odgovarajuću odjeću i obuću za svaki pogon te svakodnevni topli obrok. Isplata svih zaostalih plaća, dug koji je preuzimanjem tvrtke preuzeo na sebe, također nije upitan.

U početku ponovne proizvodnje radila bi pilana, lakirnica i pogon za obradu furnira, a vremenom bi se proizvodile drvene ploče i zidne obloge. Glavnina proizvoda bit će plasirana u Japan, dijelom u zemlje Europe, posebice Italiju, dok bi u Hrvatskoj opremali luksuzne hotele, vikendice, pa i brodove.

Država je Gajev najveći vjerovnik te u ukupnom dugu od oko 90 milijuna kuna sudjeluje gotovo pedesetpostotnim iznosom. Kako je sindikalcima jučer rekao potpredsjednik Vlade Petar Čobanković, Vlada je spremna pomoći novom vlasniku u amortiziranju dugova. Uvjet za to je početak proizvodnje i primanje radnika na radna mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi