MOODY'S

Snižen rejting Hrvatske za zaduživanje u lokalnoj valuti

17.04.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Agencija za kreditne rejting Moody's u petak je snizila Hrvatskoj rejting za zaduživanje u lokalnoj valuti na 'Baa3', s prijašnjih 'Baa2', potvrdivši istodobno njezin važeći rejting za zaduživanje u stranoj valuti 'Baa3', uz stabilne prognoze za oba rejtinga, stoji u priopćenju te agencije

"Odluka o snižavanju rejtinga za zaduživanje u lokalnoj valuti temelji se na stajalištu Moody'sa da je odgovor hrvatske Vlade na prognoze o pogoršanju stanja u gospodarstvu i proračunu stigao sa zakašnjenjem i da vjerojatno nije primjeren, te da postupak ujednačavanja naših rejtinga za zaduživanje u lokalnoj i stranoj valuti vjerojatno neće rezultirati njihovom izjednačavanju na višim razinama", kazao je Anthony Thomas, potpredsjednik-viši analitičar u Moody'sovom Sovereign Risk Groupu.

Hrvatska Vlada nedavno je objavila paket smanjenja potrošnje u cilju ograničavanja proračunskog manjka do najviše 1,0 posto BDP-a u ovoj godini, no u Moody'su vjeruju da je možda i revidirana procjena pada gospodarskih aktivnosti od dva posto pretjerano optimistična pa bi i visina proračunskog manjka mogla biti veća nego što predviđaju u Vladi. U agenciji tako smatraju da će stoga vrlo vjerojatno biti potreban novi krug prilagodbe proračuna.

U Moody'su nadalje kao najosjetljivije točke Hrvatske navode visoku razinu vanjskog duga, od kojeg trećina dospijeva na naplatu u ovoj godini, te visoku euroiziranost hrvatskog bankovnog sustava.

"Takva bliska povezanost fiskalne situacije hrvatske Vlade i potencijala za prelijevanje čime bi se povećala vanjska ranjivost zemlje znači da više nema razloga za jaz između rejtinga Hrvatske za zaduživanje u lokalnoj i stranoj valuti", ustvrdio je Thomas.

Thomas također ističe da Hrvatska nema eksplicitan inozemni oslonac budući da još nije članica EU-a a nije se zasad ni obratila za pomoć MMF-u, niti to želi učiniti. Ipak, budući da je kandidat za članstvo u EU sa snažnim vezama s europskom jezgrom, vjerojatno će dobiti pomoć EU kao dopunu MMF-ovoj financijskoj pomoći, ako se ukaže potreba.

Osim snižavanja rejtinga za zaduživanje u domaćoj valuti, kaže se dalje u izvješću Moody'sa, drugih izmjena nije bilo. Tako i dalje ostaju na snazi A1 'plafon' za dug u stranoj valuti, te Ba1 'plafon' za depozite u stranoj valuti. Za lokalnu valutu ostaje 'plafon' Aa1 za dug, te A1 za bankovne depozite. U Moody'su napominju da su sve prognoze stabilne.