TRŽIŠTE NOVCA

Snažni pritisci na slabljenje kune

  • Autor: tportal.hr/RBA
  • Zadnja izmjena 23.01.2009 14:16
  • Objavljeno 23.01.2009 u 14:15
euri, novac, financije

euri, novac, financije

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Tijekom ovoga tjedna većina pozornosti tržišnih sudionika, ali i središnje banke, bila je usmjerena prema izraženim pritiscima na slabljenje domaće valute

U navedenim uvjetima ne iznenađuju očekivanja prisutna na tržištu o daljnjem smanjenju razine likvidnosti kako bi se ublažili pritisci na rast tečaja EUR/HRK. Tako je tijekom ovoga tjedna nastavljen rast prekonoćnih kamatnih stopa na kunske pozajmice, koje su nakon početka prošlogodišnjeg prosinca ponovno zabilježili dvoznamenkaste razine.

U očekivanju daljnjeg smanjenja likvidnosti banke su iskazale skoro rekordan interes za dodatnom likvidnošću na ovotjednoj obratnoj repo aukciji od 6,62 milijarde kuna. Središnja banka je odbila sve pristigle ponude, čime je razina likvidnosti kroz operacije na otvorenom tržištu smanjena za 3,25 milijardi kuna te je generiran dnevni manjak u sustavu. Međubankarsko tržište je reagiralo daljnjim povećanjem kratkoročnih prinosa, a bankovni sustav je nakon više od mjesec dana bio usmjeren prema korištenju lombardnih kredita za zadovoljavanje svojih potreba za likvidnošću.

U nadolazećem razdoblju može se očekivati nastavak smanjene razine likvidnosti sustava, što će zadržati tenzije te kamatne stope na tržištu na visokim razinama. Značajan utjecaj na kretanja na novčanom tržištu dolaziti će i dalje od kretanja tečaja EUR/HRK, ali i načina na koji će HNB neutralizirati izražene pritiske na slabljenje kune.

Također, može se očekivati povećana potreba države za kratkoročnim financiranjem, s obzirom na punjenje proračuna ispod planiranog uslijed snažnog usporavanja gospodarske aktivnosti na početku 2009. godine. Tako bi financiranje države kroz povećane aktivnosti na aukcijama trezorskih zapisa i/ili kroz kreditne aranžmane moglo dovesti do daljnjeg rasta kunskih prinosa.

Već na samom početku ovoga tjedna zabilježen je rast tečaja EUR/HRK, sa 7,38 kuna za euro, kratkotrajno i na razine od 7,48 kuna za euro. Ovakav rast promatranog tečaja rezultat je prvenstveno povećane potražnje za stranom valutom od strane korporativnog sektora i institucionalnih investitora. Naime, već uobičajeno početkom godine bilježimo pojačanu potražnju za stranim valutama uslijed otplate snažnog uvoza pred kraj prethodne godine. Međutim, i otplata značajnih inozemnih obveza, koje dospijevaju tvrtkama, dodatno povećava potražnju ovoga sektora za stranim valutama.

Dodatni deprecijacijski pritisci na domaću valutu nastali su nakon najave HNB-a o održavanju obratne repo aukcije. Međutim, nakon objave rezultata ovotjedne obratne repo aukcije zabilježili smo povećanu potražnju za kunama, što je rezultiralo padom tečaja EUR/HRK ispod razine od 7,4 kuna za euro. Međutim, ovaj efekt bio je tek kratkotrajnog karaktera te smo već u nastavku tjedna zabilježili novu snažnu potražnju za stranom valutom uslijed koje je promatrani tečaj narastao ponovno na razine od iznad 7,45 kuna za euro.

U narednom razdoblju kretanje tečaja prvenstveno će ovisiti o reakcijama središnje banke na posljednje trendove na deviznom tržištu. Ipak, razina od 7,50 kuna za euro za sada se pokazuje kao točka otpora daljnjem rastu tečaja jer je u tom slučaju izgledna snažnija reakcija središnje banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi