TRŽIŠTE KAPITALA

Snažan rast na Zagrebačkoj burzi

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Na hrvatskom tržištu kapitala je u utorak došlo do svojevrsne erupcije optimizma, s obzirom da je osjetno porasla vrijednost dioničkih indeksa, većine aktivnih izdanja te ostvarenog prometa.

Pozitivno raspoloženje s početka tjedna se na Zagrebačkoj burzi nastavilo i intenziviralo u utorak, kada su svi dionički indeksi zaključili sa zamjetnim dobicima. Indeks CROBEX je skočio za 2,23 posto, što je njegova najbolja izvedba od početka travnja, te zaključio na 1.611,69 bodova, što je njegova najviša razina od početka ožujka. I svi drugi indeksi su porasli, a posebno se ističe CROBEXprime, indeks koji prati dionice iz najviše kotacije, s rastom od 2,69 posto.

Pozitivno raspoloženje investitora je dodatno ovjereno značajno većom likvidnošću tržišta. Ukupni dionički promet je iznosio 13,7 milijuna kuna, najviše u zadnjih sedam trgovanja, a u odnosu na izuzetno slab prethodni dan se povećao više nego šesterostruko, dok je pet pojedinačnih izdanja ostvarilo milijunski promet.

Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su s prometom od 2,1 milijuna kuna bile najlikvidnije izdanje i drugi dan zaredom, a cijena im se povećala za 2,71 posto na 26,50 kuna, njihovu najvišu cijenu od 6. travnja.

Na drugom i trećem mjestu po likvidnost su bile dionice Zagrebačke banke s 1,8 milijuna kuna prometa, odnosno Hrvatski Telekom s dobitkom od 0,61 posto i prometom od 1,6 milijuna kuna.

Dvanaest najaktivnijih izdanja su redom ostvarili dobitke, a najviše su se među njima istaknule dionice AD Plastika, Ericssona Nikole Tesle te Atlantske plovidbe, svi s dobicima većim od četiri posto, te Atlantic Grupa i Arena Hospitality Group, koji su porasli više od tri posto.

Dobitnik dana Medora hoteli i ljetovališta +38,61% 14,00

Gubitnik dana Podravska banka -16,67% 200,00

CROBEX +2,23% 1.611,69

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!