ROBNA RAZMJENA

Snažan pad izvoza u listopadu

  • Autor: tportal.hr/RBA
  • Zadnja izmjena 01.12.2011 15:01
  • Objavljeno 01.12.2011 u 14:14
izvoz

izvoz

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Posljednji podaci DZS-a pokazuju da je u listopadu robni izvoz zabilježio razmjerno snažan pad na godišnjoj razini, a robni uvoz blagi rast

Hrvatski robni izvoz u listopadu je iznosio 666 milijuna eura, što je čak 26,1 posto manje u odnosu na listopad prošle godine, dok je uvoz u istom razdoblju porastao za 1,8 posto na 1,28 milijardi eura. Deficit vanjskotrgovinske bilance iznosio je 609 milijuna eura

U prvih deset mjeseci izvoz roba je iznosio 7,41 milijardi eura, što je 0,8 posto više nego u prvih deset mjeseci prošle godine.

Negativni utjecaj na robnu razmjenu imala je najvažnija izvozna grana - izvoz brodova, koji je u ovoj godini oslabio za 5,3 posto. Izvoz koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, koji su vrijednosno druga najznačajnija stavka izvoza, zabilježio je rast od 8,2 posto u odnosu na prvih deset mjeseci 2010. godine.

S druge strane, uvoz roba u prvih deset mjeseci iznosio je 12,38 milijardi eura, što je 0,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Međutim, pad uvoza u prvih deset mjeseci rezultat je negativne stope u prvoj polovici godine, dok druga polovica godine donosi blagi rast uvoza roba.

Isto tako, zbog slabljenja kune u odnosu na euro, u kunama izraženi iznosi uvoza i izvoza pokazuju snažniji rast izvoza i uvoza u prvih deset mjeseci. Izvoz je tako porastao za 2,9 posto, a uvoz za 1,9 posto.

Prema kraju godine analitičari Raiffeisen banke očekuju stagnaciju ili vrlo blagi rast uvoza roba, dok je izvoz teže predvidjeti s obzirom na izrazitu volatilnost vrijednosno najznačajnije komponente - brodova. Ipak, procjenjuju da će u ovoj godini neto izvoz ostvariti pozitivan doprinos kretanju BDP-a, iako blažeg intenziteta nego prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi