ANALITIČARI SLOŽNI

Smanjiti troškove, a ne dizati poreze

14.07.2009 u 09:09

Bionic
Reading

Novinska agencija Reuters napravila je svojevrsnu anketu među hrvatskim makroekonomskim analitičarima, te ih pitala što misle o najavljenom kozmetičkom rebalansu proračuna 'teškom' samo 780 milijuna kuna

Najavu rebalansa prvo je prokomentirao Zdeslav Šantić, direktor direkcije za ekonomska istraživanja RBA, kazavši kako je drugi ovogodišnji rebalans Vladi dao samo malo manevarskog prostora. 'Vlada bi se prevenstveno trebala fokusirati na smanjenje potrošnje umjesto da pokušavaju povećati prihode“, rekao je Šantić, prenosi Business.hr.

Sličan komentar dao je i Hrvoje Stojić, prvi čovjek sektora za istraživanja Hypo Alpe Adria Banke: 'Povećanje poreza nije dobra ideja jer bi takvo što samo dodatno pritisnulo gospodarstvo i osobnu potrošnju'.

'Ono što nam treba su rezovi u potrošnji. To je bolnija opcija, ali ujedno i puno bolja opcija', rekao je Stojić, dodavši kako bi 'kredibilna revizija fiskalne politike trebala pomoći Zagrebu da se zaduži po relativno prihvatljivoj cijeni'.

Neovisni analitičar Damir Novotny smatra da je, kratkoročno gledajući, Vlada napravila što je mogla.

'Za daljnje rezove prvo treba promijeniti neke zakone, tako da pozdravljam ovaj prvi korak, ali čini se da nedostaje jasan plan za budućnost. Mislim da je Vlada već trebala najaviti svoje daljnje poteze', rekao je Novotny.