KOLAPS NA POMOLU

Smaghi: Grci vrlo vjerojatno neće moći izvući svoj novac

  • +13

U iščekivanju Grexita

Izvor: Reuters / Autor: Charles Platiau

Bionic
Reading

Kako donosi BBC, očekuje se da će Europska središnja banka danas stopirati program pomoći likvidnosti grčkim bankama iz kojih su građani samo jučer podigli 600 milijuna eura. Više će se znati nakon upravnog vijeća ECB-a, koje se sastaje poslijepodne. 'Riječ je o jednoj od najznačajnijih odluka ECB-a ikad, od uvođenja eura 1. siječnja 1999. godine', piše BBC

Grčke banke sutra će tako, po svemu sudeći, ostati zatvorene, doznaje BBC iz izvora u ECB-u. Nakon propasti pregovora između Atene i kreditora, ECB ne može više osiguravati likvidnost grčkih banaka zbog sumnje u ostanak Grčke u eurozoni, naveo je Lorenzo Bini Smaghi, bivši član uprave ECB-a, u članku objavljenom u talijanskom listu Corriere della Sera.

Predstojeći tjedan vjerojatno će biti dramatičan za građane Grčke, koji će pokušati izvući svoj novac iz banaka, ali 'vrlo vjerojatno to neće moći učiniti', upozorio je Bini Smaghi, talijanski ekonomist koji je bio član uprave ECB-a od 2005. do 2011.

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je u nedjelju da ECB ne bi trebao prekinuti program pomoći likvidnosti grčkim bankama čak i ako Grčka propusti rok 30. lipnja za otplatu duga.

'Europska središnja banka je nezavisna, ali ne sumnjam da će djelovati u skladu sa svojim odgovornostima', rekao je Valls u razgovoru za radio Europe 1. 'Drugim riječima, ne mislim da može obustaviti pomoć', dodao je.

Francuski premijer istovremeno je upozorio Grke da bi 'ne' na predstojećem referemdumu moglo pridonijeti odluci u napuštanju eurozone. 'Grčki narod mora biti u stanju odlučiti lucidno', rekao je Valls.

Austrijski ministar: Grexit je 'gotovo neizbježan'

Austrijski ministar financija rekao je da se izlazak Grčke iz eurozone, tzv. Grexit 'čini gotovo neizbježnim' i da će to biti moguće samo ako Atena najprije zatraži da napusti EU i ako se ostale članice s time slože. Atena je za 5. srpnja sazvala referendum na kojem će birači odlučiti hoće li prihvatiti nove, strože uvjete financijske pomoći koje vlada odbacuje.

'Posljedice za ostale članice eurozone nisu ni približno tako loše kao za Grčku. Jasno je da nijedna zemlja ni pod kojim okolnostima ne može ucjenjivati Europsku komisiju i članice eurozone', rekao je Hans Jorg Schelling austrijskom listu Die Presse u nedjelju.


Cipras: Odlučno 'ne' ultimatumu

Grčki parlament noćas je dao zeleno svjetlo referendumu koji je predložio premijer Aleksis Cipras. Istovremeno, Eurogrupa je odbila produžiti program pomoći. Grci su jučer masovno pohrlili na bankomate, a u nedjelju, 5. srpnja, izjasnit će se o uvjetima kreditora za daljnje zajmove, nužne za ostanak zemlje u eurozoni i izbjegavanje bankrota. Zastupnici su premijerov prijedlog poduprli sa 178 glasova. Njih 120 bilo je protiv.

Cipras očekuje da će i građani reći odlučno 'ne' ultimatumu, a grčka vlada namjerava nastaviti suradnju s Europskom središnjom bankom kako bi se osigurala stabilnost banaka. Prethodno su ministri eurozone odbili produljiti program financijske pomoći nakon 30. lipnja, do kada Grčka mora MMF-u uplatiti 1,6 milijardi eura. Šef Eurogrupe Joergen Dijsselbloem napominje da još imaju 19 članova i da su se spremni sastati opet kako bi pronašli rješenje.

Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde poručila je da predstojeći referendum nema pravnu osnovu, jer europski program pomoći Grčkoj istječe u utorak, pa referendum neće biti važan. Dok se spekulira o konačnom scenariju, zasad je siguran tek stav Eurogrupe da će Grčka ostati u eurozoni.