VIŠE NEGO LANI

Slovenske banke zaradile 290 milijuna eura

23.11.2016 u 15:09

Bionic
Reading

Slovenske banke su u prvih devet mjeseci ove godine zabilježile 290 milijuna eura čiste dobiti, što je 79 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a na to je najviše utjecalo smanjenje rezervacija za loše kredite, objavila je slovenska središnja banka

Po podacima Banke Slovenije, bruto dobit banaka u Sloveniji u prvih je devet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasla za 69 posto, na 333,9 milijuna eura.

Središnja banka kao glavni razlog boljeg poslovanja i više profitabilnosti bankarskog sektora navodi smanjenje rezervacija i otpisa radi osiguranja loših kreditnih plasmana.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja krajem rujna su iznosili 39,4 milijuna eura, dok su u isto vrijeme prošle godine iznosili 157,1 milijun eura.

Ukupna bilanca banaka u Sloveniji krajem rujna je iznosila 36,3 milijarde eura, što je na godišnjoj razini smanjenje za 2,7 posto.

Krediti nebankarskom sektoru iznosili su 19,6 milijardi eura, što je u odnosu s rujnom prošle godine smanjenje za 4,3 posto.

Po podacima Banke Slovenije, krediti gospodarstvu na međugodišnjoj su razini smanjeni za 9,7 posto, dok su krediti građanima porasli za 2,6 posto.

Kvaliteta kreditnog portfelja banaka se i dalje popravlja pa je udio loših kredita čija naplata kasni više od 90 dana krajem rujna iznosio 6,4 posto, što je na mjesečnoj razini smanjenje za 0,1 postotnih bodova, a na međugodišnjoj smanjenje za 3,5 postotnih bodova.