raste državni dug

Slovenija planira novo zaduživanje putem obveznica

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2021 13:41
  • Objavljeno 08.09.2021 u 13:06
Slovenski premijer, Janez Janša

Slovenski premijer, Janez Janša

Izvor: EPA / Autor: YANNIS KOLESIDIS

Slovenija ovih dana planira izdati obveznice u vrijednosti od 250 milijuna eura s 10-godišnjim dospijećem, objavilo je u srijedu tamošnje ministarstvo financija

Novo zaduženje po povoljnijim kamatnim stopama iskoristit će se za prijevremeni otkup već izdanih sedmogodišnjih i trogodišnjih obveznica. Mandat za organizaciju izdavanja obveznice dobile su banke Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, HSBC i J. P. Morgan.

To će biti treće zaduženje Slovenije od početka godine, nakon što je u u prvoj polovini godine obveznicama osigurala 3,5 milijardi eura.

Državni fiskalno vijeće upozorilo je u utorak na potrebu stabilnosti državnih financija s obzirom na povećanje zaduženosti i rasta proračunskog deficita, do čega je došlo zbog mjera potpore građanima i poduzećima u vrijeme koronakrize. Pritom je istaknulo da raste udio duga u BDP-u a da je proračunski deficit za prvih osam mjeseci dosegnuo 2,412 milijardi eura, dobrim dijelom zbog korona dodataka zaposlenih u javnom sektoru za vrijeme pandemije.