SASTANAK SA SAVEZNICIMA

Putin pozvao na snažnije povezivanje bivših sovjetskih republika

28.12.2021 u 19:55

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je pozvao na snažnije povezivanje zemalja koje su do prije 30 godina bile dio Sovjetskog Saveza

Na skupu članica Zajednice neovisnih država (ZND) u kojem dominira Rusija, održanom u u St Petersburgu, Putin je rekao da se mnogo toga posljednjih desetljeća dramatično promijenilo, priopćio je Kremlj.

Putin je podsjetio da su osnivanje ZND-a u prosincu 1991. potaknuli sigurnosni i ekonomski izazovi pred kojima su se našle te zemlje. Labav savez uspostavljen je netom prije no što krajem prosinca iste godine SSSR prestao postojati.

ZND je trebao održati bliske veze zemalja koje su nekada činile SSSR, no bivše su se republike u razdoblju koje je uslijedilo vrlo različito razvijale, rekao je Putin.

 "Moram reći da su veze koje su se očuvale od dana Sovjetskog Saveza uvelike igrale pozitivnu ulogu", dodao je.

Ruski je predsjendik izbjegao spomenuti Ukrajinu, koja se povukla iz ZND-a zbog ruske aneksije Krima 2014., i Gruziju, koja je isto učinila nakon što ju je 2008. napala Rusija.

Moskva je nedavno počela tražiti sigurnosna jamstva od NATO-a, uključujući obećanje da će savez zaustaviti širenje na istok za koje Moskva ocjenjuje da je već previše zašlo u njenu "sferu utjecaja".

Među saveznicama Rusije još su uvijek mnoge bivše sovjetske repubike, poput Bjelorusije, Kazahstana i Armenije.