tržište kapitala

Slab redovni promet i velika blok transakcija obilježili burzovni dan

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Trgovanje na hrvatskom tržištu kapitala je u srijedu bilo obilježeno izuzetno niskom aktivnošću u redovnom trgovanju, velikom blok transakcijom dionicama ZAIF Slavonski te blagim pomacima dioničkih indeksa.

Indeks CROBEX je veći dio dana proveo blago u crvenom teritoriju, a kraj dana je dočekao s neznatnim dobitkom od 0,09 posto na 1.538,99 bodova, što je njegov drugi uzastopni porast vrijednosti. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je ojačao za 0,41 posto na 951,36 bodova, dok su se među sektorskim indeksima dobrom izvedbom izdvojili prehrambeni CROBEXnutris te građevinski CROBEXkonstrukt, oba s dobicima većim od jedan posto.

Trgovanje se odvijalo vrlo usporeno, te je redovni promet na kraju dana iznosio tek nešto više od tri milijuna kuna, pri čemu je samo jedno izdanje ostvarilo promet veći od milijun kuna. Dojam je popravila velika blok transakcija dionicama ZAIF Slavonski vrijedna gotovo 16 milijuna kuna, u kojoj je vlasnika promijenila gotovo četvrtina svih dionica.

Najveći promet u redovnom trgovanju od 1,08 milijuna kuna su ostvarile dionice Hrvatskog Telekoma, pri čemu im je cijena ostala nepromijenjena na 166,00 kuna, a na dalekom drugom mjestu po likvidnosti su se našle dionice Tankerska Next Generation s manje od 400 tisuća kuna prometa, koje su bile jedan od najvećih gubitnika uslijed pada za 5,66 posto na 50,00 kuna. Rastom su se posebno istaknuli Sunce Hoteli, čije su dionice uzletjele 12 posto, te Ingra s cjenovnim skokom većim od pet posto.

Dobitnik dana Sunce Hoteli +12,00% 112,00

Gubitnik dana Alpha Adriatic -17,27% 23,00

CROBEX +0,09% 1.538,99

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!