DRAŽI IM STEČAJ

Škverovi ne žele nove vlasnike?!

Bionic
Reading

Već se neko vrijeme iz svih nadležnih institucija koje prate proces restrukturiranja državnih škverova otvoreno govori kako uprave, a još otvorenije sindikati, sve manje skrivaju da zapravo ne žele nove vlasnike s kojima se već pregovara oko kupoprodajnog ugovora, piše Poslovni dnevnik

U slučaju Brodosplita to je zasad bilo i najintenzivnije, a nesklonost ka samoborskom DIV-u, unatoč činjenici da je jedini dao valjanu ponudu za tog gubitaša, opravdavaju primjedbom da je u odnosu na škver zapravo riječ o financijski i korporativno 'slabijem igraču'.

Takvo stajalište drže i nakon što je DIV-ov program restrukturiranja Brodosplita zadovoljio i stroge kriterije koje je za potvrdu njegove održivosti propisala Europska komisija.

Iz više se izvora u međuvremenu čulo, piše Poslovni dnevnik, i da u splitskom škveru radije kao rješenje vide stečaj, nego preuzimanje od strane Samoboraca. Naravno, uz prethodno osiguranje novih ugovora kako bi se dobilo osnovu za stečaj s preustrojem. Da ima većeg interesa na tržištu za ugovaranjem novih brodova, takva inicijativa već bi, kaže naš sugovornik blizak splitskoj tvrtki, bila i javno pokrenuta.

U slučaju 3. maja, pak, nije tajna da investitori iz Kine nisu došli na poziv Jadranskih ulaganja Danka i Nenada Končara, kako se isprava tvrdilo, nego na poziv uprave riječkog škvera. Predstavnike tvrtke Jingsu Nordic Investment Management Co. u lokalnim se medijima najprije predstavljalo kao tvrtku iza koje stoji veliki kineski investicijski fond China Investment Corporation koji upravlja s više od 300 milijardi dolara, a što po svemu sudeći ipak nije točno, na koncu je uprava riječkog škvera povela i u Zagreb na razgovor s resornim ministrom Đurom Popijačem. Upriličen je na koncu i susret s ponuđačem, Jadranskim ulaganjima.

Kako je Nenad Končar nakon susreta izjavio, bio je to tek 'kurtoazni i kratki susret na kojem su praktički samo razmijenili posjetnice'. Ulazak Kineza u priču moguć je tek ako se oni povežu s Jadranskim ulaganjima, a tome, čini se, nema naznaka.

Informacije iz Vladinih krugova o opstrukciji prodaje škverova, koje službeno nitko ne želi potvrditi, sami odabrani kupci nastoje ignorirati.