ZAGREBAČKA BURZA

Skroman promet uz pad indeksa na početku novog tjedna

Bionic
Reading

Skromno trgovanje na Zagrebačkoj burzi obilježilo je početak novog trgovinskog tjedna, siromašna dionička likvidnost je dodatno oslabila, a indeksi su zaključili u crvenom teritoriju

Nakon jednog dana predaha u zelenom, CROBEX je oslabio 0,4 posto nadomak 1.820 bodova, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 izgubio 0,7 posto na vrijednosti. Gubitnike je predvodio indeks turističkog sektora, čija je vrijednost kliznula 1,3 posto, dok su u zelenom zaključili indeksi građevinskog sektora i sektora industrije, koji su ojačali redom 1,2 posto i 0,3 posto.

Ukupno je protrgovano oko 5,9 milijuna kuna, pri čemu su milijunske promete ostvarila dva izdanja. Najviše se trgovalo dionicama Podravke, koje su na prometu od 1,6 milijuna kuna oslabile 0,4 posto, a slijede ih dionice Hrvatskog Telekoma s prometom od 1,1 milijun kuna i padom cijene od 0,3 posto. Nadomak milijunskog prometa su bile i dionice Valamar Riviere, koje su prikupile 943 tisuće kuna, pri čemu su izgubile 2,5 posto na vrijednosti i time se uvrstile među glavne gubitnike dana.

Loše cjenovne izvedbe su imale i dionice Lošinjske plovidbe, čija je cijena potonula 6,2 posto, te dionice Sunce Hotela i Jadroagenta, koje su oslabile redom 2,8 posto i 2,1 posto.

S druge strane, najviše su profitirale dionice AD Plastika, koje su, nakon najave sjednice nadzornog odbora na kojoj će se razmatrati isplata dividende iz zadržane dobiti, porasle 5,7 posto, a dobar dan su imale i dionice Čakovečkih mlinova i Solarisa, čije su cijene ojačale 2,7 posto i 1,4 posto.

Dobitnik dana: AD Plastik +5,71% 185,00

Gubitnik dana: Lošinjska plovidba -6,15% 122,00

CROBEX: -0,42% 1.819,99