HRVATSKI EU ZASTUPNIK

Škrlec tvrdi da je vlasnik Zare utajio pola milijarde eura poreza

08.12.2016 u 13:41

Bionic
Reading

Nakon što se otkrilo da je IKEA u veljači koristila nacionalne porezne sustave i zakonske neusklađenosti kako bi povećala profit i izbjegla platiti milijardu eura poreza, Europska unija usvojila je mjere protiv izbjegavanja plaćanja poreza kako bi se osiguralo da tvrtke plaćaju poreze tamo gdje imaju svoje realne ekonomske aktivnosti

No, već u studenom uslijedio je novi porezni skandal u kojem je njemačka kemijska tvrtka BASF optužena za izbjegavanje poreza u iznosu od 923 milijuna eura tijekom posljednjih pet godina što je pokazalo da te mjere nisu dovoljne te je potrebno više reformi ako se želi osigurati pravedno oporezivanje.

Sada je na pomolu još jedna velika porezna prijevara koju su ponovno otkrili zastupnici Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu. Ovoga puta riječ je o Inditexu, španjolskom modnom maloprodajnom divu u vlasništvu Amancia Ortege, koji također posluje i u Hrvatskoj, a vlasnik je popularnih brendova odjeće poput Zare, Pull&Beara i Massimo Dutija.

‘Danas smo u Europskom parlamentu javno obznanili istraživanje kojim smo otkrili da Inditex nije platio najmanje 585 milijuna eura poreza u razdoblju od 2011. do 2014. godine tako što je koristio agresivne metode izbjegavanja poreza na dobit. Izvješće pokazuje kako velike kompanije poput Inditexa imaju mogućnost same kreirati strukturu poduzeća koja iskorištava najniže porezne stope i manjak harmonizacije poreznog sistema na Europskoj razini', rekao je zastupnik Zelenih Davor Škrlec.

Zanimljivo, te su kompanije smještene u državama poznatima po veoma susretljivom poreznom zakonodavstvu. U ovom slučaju to su Nizozemska, Irska i Švicarska.

'Našim istraživanjima detaljno smo obuhvatili njihova financijska izvješća i otkrili kako je dio njihovog profita prebačen u Nizozemsku preko tzv. 'royality payments'. Takve vrste uplata vrše se od strane mnogih kompanija kako bi imale pravo korištenja određenog brenda. To je otprilike kao da plaćate svojim roditeljima da biste imali pravo koristiti svoje prezime', komentirao je Škrlec.