tržište kapitala

Skok CROBEX-a na skromnom prometu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u utorak svjedočilo blagom uzletu, gdje su oba ključna dionička indeksa CROBEX i CROBEX10 poskočila 0,9 posto što, iako umjereni porast, ipak predstavlja najveći skok indeksa još od zadnjeg tjedna kolovoza.

Sektorski indeksi većinom su bili u zelenom, uz iznimku indeksa građevinskog sektora koji je pao 2,5 posto, dok se od dobitnika izdvaja indeks transportnog sektora sa skokom od 3,1 posto. Likvidnost je bila skromna, te je trgovanje prošlo bez milijunaša, s 4,4 milijuna kuna ukupnog prometa, što je najmanje u više od dva tjedna.

Najlikvidnija je bila dionica Hrvatskog Telekoma sa 760 tisuća kuna protrgovane vrijednosti i rastom cijene od 1,1 posto. Po prometu slijedi dionica ZABA-e, koja je na 705 tisuća kuna prometa stagnirala cijenom, dok je snažan skok od 6 posto upisala dionica Atlantske plovidbe, i to na prometu od 670 tisuća kuna. Većina likvidnih izdanja je bilježila cjenovne dobitke, tako da među petnaest najtrgovanijih dionica nije bilo gubitnika.

Titula dobitnika dana ide dionici Luke Rijeka, sa skokom cijene od 10,7 posto, a dobar dan imali su brodari koje je predvodila dionica Jadroplova s oko 9 posto rasta. Na suprotnoj strani, među rijetkim gubitnicima koje se može izbrojati na prste jedne ruke, izdvaja se dionica Dalekovoda koja je potonula 5 posto, a slab dan je imala i redovna dionica Adris grupe sa 1,4 posto minusa.

Dobitnik dana Luka Rijeka +10,70% 47,60

Gubitnik dana Dalekovod -5,00% 17,10

CROBEX +0,85% 1.911,48