UGODNO S KORISNIM

Škegro s Quaestusom u sukobu interesa

Borislav Škegro

Borislav Škegro

Izvor: tportal.hr / Autor: Saša Ćetković

Nekadašnji ministar financija i predsjednik Upravnog odbora HFP-a savjetuje premijerku o gospodarskim potezima, a ona ulaže u njegov fond

Nakon što se među pet fondova za gospodarsku suradnju našao i Quaestus Private Equity, postavilo se pitanje sukoba interesa Borislava Škegre, predsjednika Uprave Quaestus nekretnina, fonda koji je vlasnički povezan s Quaestus Private Equityjem.

Naime, Škegro je jedan od četvero gospodarskih savjetnika premijerke Jadranke Kosor, čija je Vlada upravo fondove za gospodarsku suradnju u svojem gospodarskom programu navela kao jedne od glavnih pokretača budućeg razvoja, a funkcioniraju tako da na jednu uloženu kunu rizičnog fonda država doda vlastitu kunu. Po tom bi principu fond kojim upravlja Quaestus, tvrtka u Škegrinu vlasništvu, iz državnog proračuna trebao dobiti čak 260 milijuna kuna jer je fond prikupio toliko privatnog kapitala.

No, Škegro tvrdi da ako nije u upravi tvrtke, da nije u sukobu interesa. 'Nema nikakva sukoba interesa. Mislite da bih se doveo u takvu poziciju? Osim toga, ja sam u Upravi Quaestus nekretninama, a ne u Quaestus Private Equityju, a odluke ne donosim ja, nego premijerka, kazao je Škegro za Business.hr.

Zanimljivo, ideja o fondovima za gospodarsku suradnju predstavljena je u siječnju prošle godine, a Škegro je imenovan savjetnikom tri mjeseca ranije.

Zorislav Antun Petrović, donedavni predsjednik Transparency Internationala Hrvatska, koji je prije nekoliko tjedana napustio tu poziciju i postao njegovim savjetnikom, kaže da u najkraćem smislu riječi sukob interesa nastaje kada dođe do kolizije privatnog i javnog u jednoj osobi.

'Prema zakonskim propisima o sukobu interesa, sankcijama podliježe državni dužnosnik', objasnio je Petrović, dodajući da je najvažnije kod takvih i sličnih slučajeva da se izbjegne netransparentnost, donosno da bi problem nastao kada bi savjetnici bili tajni suvlasnici privatnih tvrtki koje se javljaju na državne natječaje.

Škegro kaže da fondovi za gospodarsku suradnju nisu u vremenskom i prostornom vakuumu te da je za sve njih pozitivno mišljenje dala i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. I dok Škegro nije izravno uključen u upravljanje fondom, njime upravljaju njegovi partneri i suvlasnici u Quaestusu, u ovom slučaju Željko Lukač i Vjenceslav Terzić, s kojima je član uprave drugih društava pod kišobranom Quaestusa.

Škegro ističe da u slučaju tih fondova nije riječ o potporama nego privatni sektor odlučuje o investiranju, a država udvostručava taj iznos.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi