POSKUPLJENJA POD ISTRAGOM

Skandal u Britaniji: Siromašni roditelji razvodnjavali dojenačku formulu

20.02.2024 u 16:36

Bionic
Reading

Britanski regulator najavio je temeljitu istragu tržišta dojenačke formule kako bi utvrdio pozadinu poskupljenja dojenačke formule u posljednje dvije godine za čak 25 posto

Poskupljenje dojenačke formule bilo je u središtu pozornosti u britanskoj krizi troškova života. Mediji su izvijestili da su neki roditelji bili prisiljeni razvodnjavali dojenačku formulu kako bi prehranili djecu, napominje Reuters.

Prehrambeni divovi Nestle i Danone spadaju među glavne dobavljače dojenačke formule u Velikoj Britaniji, preko robnih marki kao što su SMA Nutrition i Cow & Gate.

Uprava za tržišno natjecanje i tržište rekla je da će pokrenuti analizu tržišta, što znači da joj dobavljači moraju dostaviti informacije o cijenama i druge podatke, ako ih zatraži. Drugi postupci oslanjaju se na dobrovoljno dostavljanje podataka.

Cilj je utvrditi eventualne probleme na tržištu dojenačke formule i sugerirati moguća rješenja, ako ih analiza potvrdi, objasnili su regulatori, dodajući da će konačno izvješće nastojati objaviti u rujnu.

Izvršna direktorica regulatora Sarah Cardell rekla je da su cijene mlijeka za dojenčad ostale na "povijesno visokim razinama" čak i nakon pada u posljednja tri mjeseca.

"Brine nas da roditelji možda ne raspolažu uvijek pravim informacijama koje bi im omogućile upućeni izbor i da dobavljači možda nemaju jake poticaje da ponude dojenačku formulu po konkurentnim cijenama", rekla je Cardell u utorak u izjavi.