PROJEKT HT-A

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Rovinja, Vodnjana i četiri istarske općine

09.03.2023 u 15:03

Bionic
Reading

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Grada Rovinja-Rovigno i Grada Vodnjana-Dignano te općina Bale-Valle, Kanfanar, Svetvinčenat i Žmin

Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području 7.138 viša od 10,3 milijuna eura. Hrvatski Telekom će investirati više od 6,3 milijuna eura u ovaj projekt, dok će preostali iznos od oko 4 milijuna eura, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

'Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Rovinja-Rovigno i Grada Vodnjana-Dignano te općina Bale-Valle, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga', izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

'Svakako pozdravljam i podržavam ovaj projekt kojim će se kvaliteta života i rada naših građana i gospodarstvenika dodatno poboljšati i unaprijediti. Zahvaljujući projektu širokopojasne infrastrukture, 90 posto domaćinstva, javnih korisnika i poduzeća na našem području ostvarit će pristup brzoj internetskoj vezi. To znači da će preko 6000 kućanstva biti opskrbljeno brzom optičkom mrežom, koja će tako biti dostupna za oko 8 tisuća korisnika.

Širokopojasna usluga povezuje tvrtke i pojedince s globalnim tržištem, povećava produktivnost te poboljšava način pružanja mnogih javnih usluga. Širokopojasni pristup omogućuje fleksibilniji način života i zapošljavanje na daljinu, a za zajednice je to ključan dio infrastrukture za privlačenje novih kapitalnih ulaganja', izjavio je gradonačelnik Rovinja-Rovigno dr. sc. Marko Paliaga.

Odabir Hrvatskog Telekoma u ovim projektima dokaz je kako je kompanija prepoznata kao pouzdan tehnološki partner i najbolji izvođača radova koji može realizirati ovako zahtjevne projekte. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije doći će u dijelove zemlje u kojima nije postojala, što će svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Hrvatski Telekom ostaje predan svojim investicijskim planovima jer su ulaganja u infrastrukturu koju gradimo ključna za novi ciklus gospodarskog rasta i šireg društvenog razvoja, a digitalizacija svih dijelova Hrvatske temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma.

Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: prikljucak-rovinj@t.ht.hr.