korona-turizam

Singapur pokrenuo turizam usred pandemije 'krstarenjima bez cilja'

07.04.2021 u 14:31

Bionic
Reading

Singapur trenutno organizira trećinu svjetskih krstarenja zahvaljujući ogromnom uspjehu "krstarenja bez cilja" u vrijeme ogromne krize u turizmu koju je prouzročila pandemija koronavirusa. Krstarenja nisu popularna u mnogim dijelovima svijeta zbog pandemije koronavirusa, budući da su se u njezinom početku upravo kruzeri bili među najvećim žarištima zaraze.

U studenome Singapur je svojim građanima ponudio krstarenja luksuznim brodovima koji nigdje ne pristaju, u trajanju od samo nekoliko dana, priopćila je agencija za turizam STB. Singapur je ove godine imao relativno malo domaćih slučajeva zaraze covidom 19.

Singapur ima 5,7 milijuna stanovnika koji ne smiju napuštati zemlju radi razonode, pa praznike provode kod kuće, a neki se odlučuju i na kampiranje u zatvorenom.

Singapurski turizam teško je pogođen pandemijom i prošle je godine zabilježio pad broja turista za 86 posto. Prema podacima turističke zajednice Singapura, na krstarenja bez cilja odvažilo se oko 120.000 putnika, uz manju popunjenost i stroge zdravstvene protokole. STB nije naveo izvor svojih podataka.

Očekuje se da će Karibi od lipnja dozvoliti polazak brodova za kružna putovanja iz svojih luka, dok je američki Centar za bolesti zadržao stroge zabrane takvih putovanja s polazišnom točkom u SAD-u, navodi Reuters. Prema Međunarodnom udruženju Cruise Lines, nekoliko kružnih putovanja organizirano je u dijelovima Europe, Azije i južnog Pacifika.

Royal Caribbean priopćio je u travnju da će zbog "velike potražnje" produljiti sezonu u Singapuru za svoj brod Quantum of the Seas do listopada. Genting Cruise Lines i Royal Caribbean pokrenuli su probna krstarenja krajem prošle godine.

Izvršni direktor STB-a Keith Tan rekao je da u Singapuru ne očekuju da će se dugo zadržati na čelu svjetske ljestvice. "U sljedećih nekoliko mjeseci krstarenja će po mojoj procjeni ponovo krenuti i na Karibima i na Mediteranu", istaknuo je Tan.