ODBIJENICA VLADI

Sindikati ne pristaju na rezanje plaća

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2009 10:58
  • Objavljeno 19.03.2009 u 10:58
vilim ribić

vilim ribić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Sindikati javnih i državnih službi na sutrašnjem će sastanku u Ministarstvu financija odbiti Vladin prijedlog šest postotnog smanjenja plaća 240.000 javnih i državnih službenika.

Na jučerašnjem sastanku koordinacije 15 sindikata javnih i državnih službi Vladin prijedlog izmjene kolektivnih ugovora i sporazuma o plaćama kojima bi se osnovica za plaće od 1. travnja vratila na razinu iz 2008. godine, a novi pregovori o plaćama započeli tek kada dođe do rasta BDP-a na godišnjoj razini, ocijenjen je neprihvatljivim.

'Sindikati koji predstavljaju 240.000 zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi, kulturi, policiji, carini, poreznoj upravi, pravosuđu i državnoj upravi ne mogu prihvatiti smanjenje njihovih plaća bez utvrđivanja iznosa i rokova u kojima će se vratiti ta sredstva', rekao je tajnik Sindikat državnih službenika i namještenika Siniša Kuhar

Stoga će sindikalci na sutrašnjem sastanku koji se zakazan u Ministarstvu financija u 16 sati odbiti Vladin prijedlog i iznijeti svoj protuprijedlog. Oni bi pristali na privremeno odustajanje od tih šest posto ako Vlada prihvati automatizam pri povratu novca i utvrđivanje cijene rada, kako bi se uklonilo zaostajanje plaća u javnim i državnim službama za plaćama u privredi.

S obzirom da se vrlo vjerojatno neće postići dogovor oko smanjenja plaća, Vlada bi mogla otkazati kolektivne ugovore i sporazum o rastu plaća, pa bi se one nakon otkaznog roka od tri mjeseca, dakle nakon lipnja, vratile na razinu iz prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!