SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

Sindikati korak bliže povratku u GSV

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2010 15:15
  • Objavljeno 02.07.2010 u 15:09
gsv

gsv

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić / CROPIX

Poslodavci, sindikati i Vlada smatraju da je socijalni dijalog nužnost i da treba težiti nastavku rada Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), opći je ton izjava koje su predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata dali nakon današnje sjednice Koordinacije GSV-a

Socijalni dijalog je nužnost, rekao je predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Izvijestio je da će se razgovor nastaviti idući tjedan.

Ključan je, kaže Kalmeta, zahtjev sindikata da se odluke u GSV-u ne donose preglasavanjem, premda je i dosad dvije trećine odluka doneseno konsenzusom.

Kalmeta je rekao da ponovni početak rada GSV-a nije povezan sa referendumom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o radu. Vlada, kaže, nije protiv referenduma, premda misli da su se stvari oko kojih se izjašnjavalo mogle riješiti dijalogom.

U vezi zahtjeva sindikata da Vlada prizna izjašnjavanje kao referendum, Kalmeta je rekao da je danas dobio taj zahtjev i da ga treba razmotriti.

Podsjetio je da prijedlog izmjena i dopuna ZOR-a nije na dnevnom redu Sabora, u skladu s prijašnjim dogovorom sa sindikatima da neće biti u proceduri dok se oko toga ne postigne dogovor.

Koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević izjavio je da sindikati pitanje referenduma i ZOR-a odvajaju od nužnosti uspostave socijalnog dijaloga.

Kaže da je preuzeo obvezu sljedeći tjedan dostaviti ključne zahtjeve sindikata o sadržaju sporazuma o gospodarskom oporavku, koji bi trebao biti rezultat rada GSV-a i još nekih institucija, a potom bi trebalo odrediti termin tematske sjednice o radu GSV-a.

Na pitanje jesu li sindikati korak bliže povratku u GSV, odgovorio je da će se to tek vidjeti.

'Ja osobno sam protiv ministra Kalmete i predsjednika HUP-a ovih dana izrekao štošta, ali sve što je izrečeno u žaru borbe ne smije opterećivati nužnost uspostave socijalnog dijaloga', zaključio je Matijašević.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak pak smatra da bi trebalo postići stanje u kojem je socijalni dijalog koristan i u kojem će sudjelovati ljudi koji imaju dobru volju.

'Što se tiče HUP-a, želja nam je da se u Hrvatskoj konačno vidi tko je spreman na sporazum, a tko nije. HUP i sindikati su dobrovoljne organizacije i baš zbog toga naši članovi imaju želju da kroz GSV i ostale institucije dosegnu rezultat koji je prihvatljiv svima', kaže Kuštrak.

Sindikati su u svibnju napustili GSV obrazloživši to izigravanjem socijalnog dijaloga, nezadovoljstvom ponašanjem Vlade i poslodavaca u krizi, a neposredan povod bili su Vladini prijedlozi izmjene ZOR-a koji bi po mišljenju sindikata uništili sustav kolektivnih ugovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi