POSAO VRIJEDAN 60 MIL. EURA

Sindikati grade 800 stanova u Zagrebu

19.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Matica stanogradnja, građevinska tvrtka u vlasništvu Matice hrvatskih sindikata, otkupila je u zagrebačkom naselju Rudeš zemljište od 26 tisuća četvornih metara na kojem će do 2011. godine niknuti 800 jeftinih stanova.

Zemljište je, doznaje Poslovni dnevnik, kupljeno po cijeni od desetak milijuna eura od privatnog vlasnik, a cijeli će projekt stajati 60-tak milijuna eura. Kako više od 80 posto tih stanova već ima sigurne kupce, tvrtka u vlasništvu sindikata nije imala problema sa pronalaskom investitora za tu akviziciju.

'Zasada su to banke, ali javljaju se i građevinske tvrtke', kaže Alen Janičić, predsjednik Uprave Matice stanogradnje, koje bi htjele sudjelovati u izgradnji. Problema oko kredita, kazao je Janičić, nije bilo jer su se banke uvjerile u ozbiljnost ovog projekta.

'Zemljište smo kupili putem kredita, a ne novcem članova sindikata. Daljna izgradnja također će se financirati kreditima, a nadamo se da će nam, osim banaka, pomoći i drugi investitori. Naša je prednost pred drugima čije se nekretnine ne prodaju zbog krize to što imamo sigurne kupce jer nudimo najjeftinije stanove u Zagrebu. Naime, stanove ćemo prodavati po maksimalno 1450 eura za metar kvadratni', kazao je Janičičić, dodavši kako je to normalna cijena kvadrata ako se izuzme dobit .

Osim stambene štedionice Wüstenrot, kredite za sindikalne stanove će, doznajemo, nuditi i Hypo-Alpe-Adria banka, Volksbank, ali i drugi. Koliko će iznositi kamata na te kredite, Janičić nije mogao odgovoriti, jer su pregovori u tijeku. Tvrtka će, istaknuo je, poslovati uglavnom s tvrtkama u hrvatskom vlasništvu, tako da će u stanovima biti domaća stolarija i pločice.