BAREM DESET POSTO

Sindikat u Konzumu traži više plaće

konzum

konzum

Izvor: Promo fotografije / Autor: Konzum

Sindikalci trgovačkog lanca Idea u Srbiji, u vlasništvu koncerna Agrokor, ovih su se dana izborili za 10 posto višu plaću, pa će, nakon što su im povećana primanja, isto tražiti i zaposlenici Konzuma

Izmjenama kolektivnog ugovora za Ideu, plaće zaposlenih povećane su za prosječno 10 posto, što se odnosi na period od tri godine. Iz Agrokora su Poslovnom dnevniku rekli da su u tijeku pregovori za nove kolektivne ugovore za ostale tvrtke članice koncerna.

Najveća Agrokorova kompanija, Konzum, zapošljava više od 11.000 radnika i ima 5500 članova Sindikata trgovine Hrvatske. Predsjednica tog sindikata Dragica Mišeljić kaže da su dobili prijedlog poslodavca u kojem materijalna prava radnika ostaju ista kao prije, no oni će tražiti najmanje 10 posto veće plaće. 'Primanja u Konzumu nisu se mijenjala posljednjih pet godina kolektivnim ugovorom, ali smo se za velik broj radnika izborili za povećanje koeficijenata', kaže Mišeljić.

Sindikalistica smatra da će radnici Mercatora u Hrvatskoj dobro proći u slučaju da ga kupi Agrokor jer oni nemaju kolektivni ugovor i moći će ostvariti veća prava. Poslovni piše da su prošle godine najbolje prosječne plaće u proizvodnom dijelu Todorićeva koncerna imali djelatnici Jamnice (6735 kuna), zatim u Zvijezdi (6135 kuna) te u Ledu (6010 kuna). Najmanje prosječne plaće su u Konzumu (4216) te Tisku (3573 kune).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi